Breaking

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Βόλος: Γιατροί δίνουν βεβαιώσεις σε 95χρονους για ανανέωση διπλώματος οδήγησης -«Κινδυνεύει η ζωή μας» λένε οι εξεταστές

Η απόλυτη αποτυχία του συστήματος εξετάσεων σε ηλικιωμένους για ανανέωση διπλώματος καταγράφεται στο Μηχανολογικό του Βόλου με γιατρούς να παραπέμπουν για διετή ανανέωση άδειας οδήγησης… 95χρονους. Η «αποστολή» ανθρώπων για ανανέωση διπλώματος που κλείνουν… αιώνα προβληματίζει ακόμα και τον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ καταγράφεται άρνηση των εξεταστών να μετέχουν στις εξετάσεις.
«Κινδυνεύει η ζωή μας. Οι υπερήλικες περνούν με κόκκινο, δεν σταματούν στα σήματα, δεν λογαριάζουν προτεραιότητα, πηγαίνουν σε κεντρικούς δρόμους στο αντίθετο ρεύμα και εμείς είμαστε μέσα στο αυτοκίνητό τους. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» δήλωσαν εξεταστές στη «Θ», επισημαίνοντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι ηλικιωμένοι εξετάζονται για την ανανέωση του διπλώματός τους με το δικό τους αυτοκίνητο, χωρίς την παρουσία δασκάλου οδήγησης – που θα ήλεγχε προληπτικά εάν κάτι πήγαινε στραβά – τα πεντάλ του οχήματος. Μόνη παρουσία μέσα στο όχημα είναι του εξεταστή. Εξεταστές αρνούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις καθώς πολλά αυτοκίνητα είναι βρώμικα ενώ ο Νόμος επιβάλλει να είναι καθαρά και καλούνται να αντιμετωπίσουν την αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηλικιωμένοι , οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην εξέταση της πορείας.
«Δεν ακούν, δεν φορούν ακουστικά, πολλές φορές επαναστατούν και μας επιτίθενται γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους και δεν μπορούμε να τους εξετάσουμε. Υπάρχουν πολλοί που «κόβονται» συνεχώς και παρότι είναι 90 χρόνων επιμένουν να πληρώνουν παράβολο 15 ευρώ κάθε φορά για να επανεξετάζονται». Τα ερωτήματα για το εάν εξετάζονται οι ηλικιωμένοι είναι εύλογα. Στη Διεύθυνση αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να δίνεται παραπεμπτικό για εξετάσεις οδήγησης από γιατρούς όταν η εικόνα ενός υπερήλικα είναι αυτή της απόλυτης αδυναμίας και επισημαίνουν πως θα πρέπει να διερευνηθεί αν εξετάζουν οι γιατροί τους υποψηφίους ή τα γραφεία που αναλαμβάνουν τις διεκπεραιώσεις αναλαμβάνουν και την έκδοση των βεβαιώσεων.
«Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που είναι ασθενής και τον βλέπουμε εμείς που δεν είμαστε γιατροί να έχει μαζί του βεβαιώσεις. Ασθενής με τραχειοτομία, αδύναμος και ταλαιπωρημένος, ο οποίος ούτε να μας μιλήσει δεν μπορούσε ήρθε για εξετάσεις. Πως είναι δυνατόν να αναλάβουμε μια τέτοια περίπτωση», αναρωτιούνται οι εξεταστές.
Η εξέταση για ανανέωση οδήγησης των ηλικιωμένων στον Βόλο γίνεται σε πολυσύχναστους δρόμους στο Πεδίον του Άρεως, δίπλα σε σχολεία και συνεργεία.
Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.
Στον Βόλο γίνονται εξετάσεις τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και εξετάζονται περίπου 30 ηλικιωμένοι.
e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου