Breaking

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Από Δευτέρα τα είδη διατροφής με ΦΠΑ 13%

Σάββατο, 18 Μαΐου 2019

Από Δευτέρα τα είδη διατροφής με ΦΠΑ 13%Φθηνότερα θα κοστίζουν από τη Δευτέρα δεκάδες προϊόντα που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία, καθώς τίθεται σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 13%, από 24% που ήταν.
Η μείωση του ΦΠΑ αφορά περισσότερες από 50 κατηγορίες προϊόντων και εκτιμάται πως τα τρόφιμα που αφορά η μείωση του φόρου, θα γίνουν φθηνότερα κατά 5% έως 10%.
Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι :
–στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% εντάσσονται βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
–στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % εντάσσονται φάρμακα, βιβλία
– επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
– μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου.
Τι σημαίνει η μείωση του ΦΠΑ στο σούπερ μάρκετ
Η μείωση του ΦΠΑ  σημαίνει ότι ένα μηνιαίο καλάθι τροφίμων στο σούπερ μάρκετ, που σήμερα κοστίζει 150 ευρώ, μετά τη μείωση μπορεί να κοστίζει 135 ευρώ.
Ενόψει της μείωσης του ΦΠΑ, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες να ξεκινήσουν «σαφάρι» ελέγχων σε καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, με στόχο ώστε να αποφευχθούν ενδιάμεσα κύματα ανατιμήσεων επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, με σκοπό να «τσεπώσουν» τη μείωση του φόρου (ή μέρος αυτής).
Μείωση ΦΠΑ και στις υπηρεσίες
Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες από τη Δευτέρα θα ισχύουν τα ακόλουθα:
α) επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας,
β) επανέρχεται η εστίαση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφετέριες και συναφείς προς αυτές επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς, για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητά ή και γλυκά για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που τα παραδίδουν σε «πακέτο».
Όσον αφορά δε στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.
Στην διάκριση αυτή ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου