Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων WiFi4EU η οποία διήρκεσε από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου. Επιλέχθηκαν 2 800 δήμοι για να λάβουν κουπόνια WiFi4EU αξίας 15 000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ.
Οι επιλεγμένοι δήμοι θα μπορούν να δημιουργήσουν σημεία ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, π.χ. δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες ή άλλους χώρους δημόσιου συμφέροντος.

Για το Νομό Κορινθίας επελέγησαν οι ακόλουθοι Δήμοι :

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ – ΒΟΧΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
Η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση με την ακόλουθη δήλωση:

«Χάρη στην πρώτη πρόσκληση WiFi4EU, 2 800 δήμοι θα μπορούν να παρέχουν σε χιλιάδες Ευρωπαίους και επισκέπτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους σε όλη την ΕΕ, φέρνοντας τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.
Οι δήμοι αυτοί βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.


Επόμενα στάδια

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, ο Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων (INEA), ο εκτελεστικός οργανισμός της Επιτροπής που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος WiFi4EU, θα καλέσει τους δήμους που έχουν κερδίσει τα κουπόνια να υπογράψουν τις συμφωνίες επιχορήγησης.
Μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών, οι επιλεγέντες δήμοι θα μπορούν να συνάψουν σύμβαση με εταιρεία Wi-Fi που θα εγκαταστήσει τα σημεία ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU σε δημόσιους χώρους και στη συνέχεια θα μπορούν να εισπράξουν την αξία του κουπονιού.
Και τα 2 800 σημεία ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU θα παρέχονται δωρεάν και θα λειτουργούν για τρία τουλάχιστον έτη.