Breaking

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Αποφυλακίστηκε ο Ριχάρδος

 Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Αποφυλακίστηκε ο ΡιχάρδοςΑποστολή: Νίκος Χριστοφάκης
Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 πραγματοποιήθηκε η αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου. Βγαίνοντας ο επιχειρηματίας δήλωσε: «Είμαι 15 μέρες στην φυλακή χωρίς να έχω κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να πάω σπίτι μου και σ’ αυτούς που μ’ αγαπάνε».












«Αισθάνομαι νομική αμηχανία για τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον πελάτη μου. Δεν δυσκολεύτηκα να βρω τις 200.000 ευρώ (σ.σ.: εγγύηση). Η υπόθεση έχει βαρύνει πολύ», τόνισε νωρίτερα ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας.

Παράλληλα, ο κ. Κούγιας είπε ότι «ο πελάτης μου θα έπρεπε να στραφεί εναντίον όλων όσων τον κατηγόρησαν».







Το βούλευμα διαπιστώνει ενδείξεις ενοχής

Παρότι το δικαστικό συμβούλιο ανοίγει την πόρτα της φυλακής για τους οκτώ προφυλακισθέντες, εν τούτοις όχι μόνο δεν τους… χαρίζεται αλλά αντίθετα, επιμένει στην παράνομη και «εγκληματική» δράση τους η οποία, όπως αναφέρει, είχε στόχο τη λαθρεμπορία αλλά και την τοκογλυφία.

Σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, η αξιόποινη πράξη της λαθρεμπορίας δεν καταρρίπτεται σε καμία περίπτωση καθώς όλες οι ποσότητες χρυσού, αργύρου, και άλλων πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων που κατασχέθηκαν δε διέθεταν φορολογικά παραστατικά που να πιστοποιούν είτε την προέλευσή τους είτε την καταβολή ΦΠΑ και λοιπόν φόρων.

Για το δικαστικό συμβούλιο, οι ποσότητες χρυσού που κατασχέθηκαν αποτελούν «λαθρεμπορεύματα».

Ειδικότερα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρει:

«Με βάση τα πραγματικά περιστατικά υπό το πρίσμα των νομικών διατάξεων και παραδοχών προκύπτει ότι υπάρχον σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους για τις κακουργηματικές πράξεις που τους αποδίδονται με το κατηγορητήριο, αφού παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες αυτές πράξεις , ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού αργύρου κοσμημάτων ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών, που διενεργήθηκαν σε οικίες, καταστήματα και οχήματα καθώς και στο πλαίσιο σωματικών ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή προς την Τουρκία, όπως το τελευταίο συνάγεται από προηγούμενη όμοια εξακολουθητική δράση τους, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευση τους και την επ’ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Στην περίπτωση μάλιστα των ράβδων χρυσού που κατασχέθηκαν στον μόνιμο σερβιτόρο του τουριστικού λεωφορείου με καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη, οι προσφεύγοντες αποπειράθηκαν να εξάγουν λάθρα τις ράβδους αυτές προς την Τουρκία χωρίς την υποβολή της αναγκαίας διασάφησης εξαγωγής, σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα και χωρίς να διαθέτουν φορολογικά παραστατικά για την προέλευση τους και την επιμέτρηση ΦΠΑ.

Για τον ενεχυροδανειστή βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες αργύρου και χρυσού σε πλάκες, έτοιμες προς εξαγωγή στην Τουρκία συσκευασμένες επιμελώς σε κουτιά, χωρίς φορολογικά παραστατικά για προέλευση τους και επιμέτρηση ΦΠΑ.

Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν εξειδίκευσε αν τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της Ε..Ε ή τρίτη, ή από επιχειρηματική δραστηριότητα των ενεχυροδανειστηρίων και αν αντιστοιχούν με τις ποσότητες χρυσού και λοιπών πολύτιμων μετάλλων και αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την επιχειρηματική δράση τους.

Η κρίση του Συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος τους δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ. Και τούτο, διότι η γενική διεύθυνση τελωνείων δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα. Δεν κλονίζονται δηλαδή από το περιεχόμενο των εγγράφων ούτε από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο.

Το γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η αξία των εμπορευμάτων και ο ΦΠΑ ουδόλως αναιρεί την κρίση του Συμβουλίου περί των ενδείξεων ενοχής τους».

Λόγω της εμπλοκής ωστόσο που δημιουργήθηκε, το δικαστικό συμβούλιο επικαλείται καθαρά τυπικούς λόγους για να κάνει δεκτή την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το θόρυβο που προκλήθηκε. Αιτιολογώντας την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι αναφέρει ότι έλαβε υπόψη ότι « διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ούτε έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις». Για το λόγο αυτό, τονίζει με νόημα πως « κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία στο στάδιο αυτό η προσωρινή τους κράτηση λαμβανομένου υπόψη ότι μόνο η βαρύτητα των πράξεων δεν αρκεί για την επιβολή της προσωρινής κράτησης».

Καταπέλτης όμως ήταν και για τους 8 η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη στην πρότασή της για την αποφυλάκισή τους. Η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη τους κατακεραυνώνει μάλιστα για την «ανήθικη» συμπεριφορά τους να κερδοσκοπήσουν, μεσούσης της κρίσης και των μνημονίων, στις πλάτες των «βασανιζόμενων» πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Γίνεται αντιληπτό ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παρανόμων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ' αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο εισάγοντας με το νόμο 4557/2018 «περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας» , από την αιτιολογική έκθεση του οποίου προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του σε επαγγελματικούς κλάδους συμπεριλαμβάνοντας τους ενεχυροδανειστές και αργυραμοιβούς , γεγονός το οποίο επιρρωνύει την πεποίθηση ότι αφενώς οι πολίτες όλης της Ευρώπης πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας κατά τις συναλλαγές τους αλλά και το κράτος να μπορεί να ελέγχει τη δράση αυτών των ιδιαίτερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων»

Η εισαγγελική λειτουργός αναλύοντας την άποψή της, προχωρά σε κρίσεις που μάλλον θα …δυσχεράνουν τη θέση των κατηγορουμένων στο μέλλον.

-Οι αρχηγοί της ομάδας μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά τα μέλη της με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού και οι οικονομικά εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας , ένεκα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε καταστήματα χορήγησης πιστώσεων επ' ενεχύρω ή αγορά χρυσού, πέραν όμως τούτον, προδήλως αγόραζαν και κατείχαν χρυσό από άγνωστες πηγές , ο οποίος ήταν προϊόν παράνομης εισαγωγής από τρίτες χώρες του εξωτερικού μη ανήκουσες στις χώρες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης τον οποίο κατείχαν και διακινούσαν εντός της χώρας μας παρανόμως και εν γνώσει της λαθραίας προελεύσεως του καθώς και προϊόν διακεκριμένων κλοπών , τοκογλυφίας ή αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

-Η πεποίθηση αυτή επιρρωνύεται από το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη τους και την απολογία τους ουδόλως διέθεταν ή προσκόμισαν νόμιμα παραστατικά της κατοχής των πλακών χρυσού και αργυρού που κατείχαν , ήτοι τιμολόγια ή άλλα αποδεικτικά εισαγωγής χρυσού ή αργυρού από την αλλοδαπή ή αγορά του από την ημεδαπή , προκειμένου να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση του.

-Στο σπίτι του ενεχυροδανειστή κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα αργυρού σε πλάκες τα οποία ήταν στην κατοχή του χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

-Οι κατηγορούμενοι εξήγαγαν χρυσό και αργυρό στην Τουρκία χωρίς να ακολουθούν τη νόμιμη οδό με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημία στα κρατικά ταμεία.

-ξέπλεναν το βρόμικο χρήμα αγοράζοντας πολυτελείς κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα και σκάφη , ιδρύοντας ή επεκτείνοντας επιχειρήσεις

- λάμβαναν μέτρα προστασίας για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές και χρησιμοποιούσαν ακόμη και στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες αργκό ενώ είχαν «μοιράσει» ρόλους για να δρουν κάτω από νόμιμο μανδύα ανενόχλητοι.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε δομημένη, την οργάνωση που είχε συγκροτηθεί, με διακριτούς ρόλους και με διαρκή δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου