Breaking

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Τα πρώτα χιόνια -Που χρειάζονται αλυσίδες -Η πρώτη σφοδρή κακοκαιρία «χτυπά» την Ελλάδα

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός το τελευταίο 24ωρο με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ορεινά αρκετών περιοχών της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ σε ορισμένες περιοχές θα είναι έντονα.

Συγκεκριμένα στα λευκά έχουν ήδη ντυθεί το Πισοδέρι, Νυμφαίο, Περτούλι, Ελάτη, Νεραιδοχώρι Τρικάλων, Σαμαρίνα Γρεβενών, Λίμνη Πλαστήρα, Χάνια Πηλίου και το Μέτσοβο, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται στη Ναυπακτία, Καρπενήσι και Λάρισα.
Απαγορευτικό απόπλου προς Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά λόγω των ισχυρών ανέμων
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τα χιόνια στα ορεινά. Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις με ένταση έως και 9 μποφόρ.
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού, βαθμιαία του βόρειου Αιγαίου (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις, 7 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ στα πελάγη.
Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα εμφανιστούν εξασθένηση στα βορειοδυτικά.
Έπεσε το πρώτο χιόνι στα ορεινά της Λάρισας
Τα πρώτα χιόνια έπεσα και στην περιοχή της Λάρισας καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου έντονα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» τα ορεινά του νομού.
Χιόνισε στο Καρπενήσι
Η χιονόπτωση ξεκίνησε από την Παρασκευή στο Βελούχι. Εκδρομείς που ανεβαίνουν στο Καρπενήσι συναντούν χιόνι στο οδόστρωμα από τα όρια Φθιώτιδας – Ευρυτανίας στον Τυμφρηστό.
Χειμώνας και χιόνια στη Ναυπακτία
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Ναυπακτία, στην επίσημη έναρξη του χειμώνα για φέτος.
Στην περιοχή, η θερμοκρασία αγγίζει τους 14 βαθμούς κελσίου, ενώ σήμερα πέφτει ασθενής βροχή.
Όπως αναφέρει το nafpaktiapress.gr, που δημοσιεύει και το σχετικό βίντεο, στα ορεινά του νομού η θερμοκρασία έχει πέσει έως και 10 βαθμούς, ενώ σημειώνονται περισσότερες βροχές και χιονόνερο.
Παράλληλα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (16/11) στην Ήπειρο, σε περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, στην Αετομηλίτσα στον Γράμμο, στη Βωβούσα Ζαγορίου, στο Δίστρατο της Κόνιτσας, το χιόνι δεν ξεπερνά τους 10 πόντους.
«Λευκό» το Πήλιο
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Πήλιο, με το βουνό των Κενταύρων στις ψηλότερες περιοχές του να ντύνεται στα λευκά. Στα Χάνια του Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγιζει τα 10 εκατοστά και η θερμοκρασία έχει πεσει στους -3 βαθμούς, ενώ η χιονόπτωση που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζεται κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, το χιόνι που πέφτει είναι πολύ πυκνότερο και το ύψος του ξεπερνά τα 15 εκατοστά, αλλά δεν είναι αρκετό για την λειτουργία του αθλητικού-χιονοδρομικού κέντρου.
Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου-Ζαγοράς. Στον Βόλο και την περιφέρειά του βρέχει κατά διαστήματα, το κρύο είναι αισθητό και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά στην πόλη τους 13 βαθμούς.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην Ημαθία λόγω της χιονόπτωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών – Σαμαρίνας, Γρεβενών – Βασιλίτσας , Γρεβενών – Περιβολίου. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Βέροιας -Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας -Σελίου, Νάουσας -Ροδοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου