Breaking

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Πρόστιμα από την τροχαία: Τί ισχύει για κινητά τηλέφωνα, ΛΕΑ και ζώνες ασφαλείας -Πρόστιμα για βασικές παραβάσεις

Μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά όλων των οδηγών έφερε ο νέος ΚΟΚ που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και αφορά τις παραβάσεις.
Ειδικότερα, προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα σε όσους οδηγούς επιδεικνύουν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Σε μια σειρά περιπτώσεων, μάλιστα, προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση των πινακίδων αλλά και της άδειας κυκλοφορίας, χωρίς… συζήτηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται ρητά στον νέο ΚΟΚ:

    1. Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
    2. Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
    3. Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
    4. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.

Πρόστιμα για βασικές παραβάσεις

Καμία προσαύξηση δεν θα υπάρχει σε οποιοδήποτε πρόστιμο για εισόδημα ατομικό μέχρι 50.000 ευρώ. Από 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται. Από 100.001 ευρώ και πάνω το πρόστιμο τριπλασιάζεται.
Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 20 – 30 χλμ/ώρα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες/ στοιχείων οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
Για αντικανονικό προσπέρασμα το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
Για παραβίαση STOP – παραχώρησης προτεραιότητας το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας από τα 130 χιλιόμετρα στα 150 χιλιόμετρα μετά από μελέτη και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Απαγορεύσεις τίθενται για τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες (γουρούνες) όπου απαγορεύεται η χρήση τους στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Παραβάσεις και εφορία

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει πως η Εφορία θα είναι εκείνη που θα στέλνει το… «μπουγιουρντί» στο σπίτι των οδηγών που έχουν «συλληφθεί» να παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Πλέον, στις κλήσεις δεν θα αναγράφεται το ποσό του προστίμου με το οποίο θα τιμωρείται ο εκάστοτε παραβάτης οδηγός.
Η Τροχαία θα είναι εκείνη που θα βεβαιώνει την παράβαση. Αλλά στην κλήση, ακριβές ποσό δεν θα υπάρχει. Το πρόστιμο θα πρέπει να υπολογιστεί από την Εφορία, με βάση το εισόδημα, όπως θα προκύψει από τη διασταύρωση των στοιχείων.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου