Breaking

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Επίσημη περιοδεία του πρίγκιπα Ουίλιαμ σε Ιορδανία Ισραήλ και Παλαιστίνη

Την 1η Μαρτίου 2018, είχε ανακοινωθεί επίσημα από τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, πως κατόπιν θετικής αποδοχής του αιτήματος της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας, από τις ισραηλινές, τις ιορδανικές και τις παλαιστινιακές αρχές, ο δούκας του Κέιμπριτζ πρόκειται να επισκεφθεί το καλοκαίρι, το Ισραήλ, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, με νεότερη ανακοίνωση, τα Ανάκτορα έδωσαν το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του Ουίλιαμ. Πρώτος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του, θα είναι η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν την Κυριακή 24 Ιουνίου.
Το ταξίδι του δεύτερου στη γραμμή διαδοχής στο θρόνο, πρίγκιπα Ουίλιαμ, θα ολοκληρωθεί στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη 28 Ιουνίου.
Στο πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνεται η πόλη Γέρασα της Ιορδανίας, το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και η πόλη Ραμάλα της Παλαιστίνης.  Ωστόσο δεν δόθηκαν επιπλέον πληροφορίες ως προς τις συγκεκριμένες τοποθεσίες  που θα επισκεφθεί και τα πρόσωπα που θα συναντήσει.
Πρόκειται για την 1η  επίσημη περιοδεία υψηλού μέλους της Βασιλικής Οικογένειας στο  Ισραήλ και στα «κατεχόμενα»  Παλαιστινιακά εδάφη εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τη λήξη της Βρετανικής εντολής το 1948.    .
«Ένας πολύ ιδιαίτερος επισκέπτης και ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο για την 70η επέτειο της ανεξαρτησίας μας», είχε αναφέρει ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα είναι «μια ιστορική επίσκεψη, η πρώτη του είδους»  και πως  ο πρίγκιπας θα είναι ευπρόσδεκτος «με μεγάλη εκτίμηση» .
Το γραφείο του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη «η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών».
Ο Ουίλιαμ, ο οποίος λίγες ημέρες πριν το ταξίδι θα σβήσει 36 κεράκια,  θα ταξιδέψει χωρίς τη σύζυγό του Κέιτ, δούκισσα του Κέιμπριτζ, η οποία μετά τη γέννηση του 3ου παιδιού τους δεν έχει επιστρέψει πλήρως στα βασιλικά της καθήκοντα.
Κατά το παρελθόν, ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, είχαν επισκεφθεί ανεπίσημα την Ιερουσαλήμ.
Ο Κάρολος είχε επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ το 1995,  προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του δολοφονημένου πρωθυπουργού του Ισραήλ Ιτζχάκ Ράμπιν και πάλι το 2016, για την κηδεία του  πρώην Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες.
30 Σεπτεμβρίου 2016 Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος στην κηδεία του Σιμόν Πέρες
Ενώ ο Φίλιππος και η αδελφή του, πριγκίπισσα Σοφία, ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο του 1994, προκειμένου να παραλάβουν το Βραβείο του Δικαίου των Εθνών, που απονεμήθηκε από το  Γιάντ Βασχέμ, στην μητέρα τους Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ.
30 Οκτωβρίου 1994 ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος & η πριγκίπισσα Σοφία στη τελετή του Γιάντ Βασχέμ προς τιμήν της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ
Η επίσκεψη του Πρίγκιπα Ουίλιαμ θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο εντάσεων στη περιοχή. Στις 14 Μαΐου,  οι ΗΠΑ εγκαινίασαν την  πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, παρότι η κυριαρχία του Ισραήλ επί της Ιερουσαλήμ, δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.  Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια Συνοριακών διαδηλώσεων στη Γάζα – υποκινούμενες από τη Χαμάς, σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου