Breaking

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ανακαλύφθηκε Υποβρύχιο που Φημολογείται ότι Βοήθησε Ναζί να Δραπετεύσουν στην Αργεντινή

 

Το προηγμένο γερμανικό υποβρύχιο U-3523 ίσως ήταν το τέλειο μέσο για να μεταφέρει λάφυρα των Ναζί και ηγέτες στη Νότια Αμερική – αλλά το ναυάγιο του βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.
άρθρο της INDEPENDENT

Ένα υποβρύχιο που συνδέεται με τις φήμες ότι ο Αδόλφος Χίτλερ επέζησε και διέφυγε στην Αργεντινή, ανακαλύφθηκε  ναυαγισμένο στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ Δανίας και Νορβηγίας.

Το υποβρύχιο U-3523 ανήκε στη νέα γενιά U-bοat τύπου XXI. Με τη δυνατότητα να κινείται πιο αθόρυβα και να πλέει εν καταδύσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε προηγούμενο, με ένα εύρος που θα του επέτρεπε να ταξιδεύει αδιάκοπα από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική,  θα ήταν το τέλειο μέσο διαφυγής για το χρυσό των Ναζί, τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ή ακόμα και τον ίδιο το Χίτλερ καθώς το Ράιχ είχε καταρρεύσει στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Και παρόλο που το βρετανικό πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού B24 ανέφερε ότι το υποβρύχιο  βυθίστηκε στις 6 Μαΐου 1945, το ναυάγιο του δεν βρέθηκε ποτέ, ενισχύοντας τις υποψίες ότι το U-bοat και όποιον μετέφερε,  μπορεί να είχε ξεφύγει στην Αργεντινή.
Ωστόσο τώρα, ερευνητές του Θαλάσσιου Πολεμικού Μουσείου Γιουτλάνδη  στη Δανία, λένε ότι ανακάλυψαν το ναυάγιο του U-3523 στον πορθμό του Σκάγκερακ, δέκα ναυτικά μίλια βόρεια της πόλης Σκάγκεν – το βορειότερο άκρο της Δανίας .  Η ανακάλυψη φαίνεται να αποδεικνύει ότι το U-3523 δεν μετέφερε ποτέ τον Χίτλερ, κανένα Ναζί ή άλλο θησαυρό στην Αργεντινή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το υποβρύχιο παρέμενε ανεύρετο εδώ και 73 χρόνια , είναι ότι το πλήρωμα του βομβαρδιστικού Liberator έκανε λάθος στην αναφορά της θέσης του ναυαγίου, τοποθετώντας το εννέα ναυτικά μίλια ανατολικά από εκεί που είχε βυθιστεί. Αλλά, περιέργως, λένε οι ερευνητές, το U-3523 πιθανώς ήταν «σε φυγή» όταν το βομβαρδιστικό διέκοψε τη διαφυγή του και δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα εάν και ποιος ήταν επιβιβασμένος στο υποβρύχιο όταν αυτό βυθίστηκε.
Μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Θαλάσσιο Πολεμικό Μουσείο αναφέρει:
Την προηγούμενη [της βύθισης του U-3523], οι γερμανικές δυνάμεις στη Δανία, στη Βορειοδυτική Γερμανία και την Ολλανδία είχαν παραδοθεί και το U-boat δεν βρισκόταν σε πολεμική περιπολία, αλλά μάλλον σε φυγή.
Μετά τον πόλεμο, υπήρξαν πολλές φήμες για τους κορυφαίους Ναζί που διέφυγαν με U-boats μεταφέροντας ναζιστικό χρυσό σε ασφαλές μέρος και το U-3523 τροφοδοτούσε αυτές τις φήμες. Ο τύπος XXI ήταν το πρώτο γνήσιο υποβρύχιο που θα μπορούσε να πλέει εν καταδύσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και το U-3523 είχε ένα εύρος που θα του επέτρεπε να πλέει ασταμάτητα σε όλη τη διαδρομή προς τη Νότια Αμερική. Αλλά κανείς δεν ξέρει, αν αυτός ήταν ο προορισμός του U-boat και αν μετέφερε τιμαλφή ή άλλους επιβάτες πέραν των  58 μη επιζώντων μελών του πληρώματος .
Στο τελευταίο τηλεγράφημα που στάλθηκε από το υποβρύχιο, στις 5 Μαΐου 1945, δεν γίνεται  καμία αναφορά για ναζιστικό θησαυρό ή αξιωματούχους, οπότε πρέπει να εξεταστεί  με σοβαρό σκεπτικισμό,  το αν ο κυβερνήτης Willi Müller και το πλήρωμά του μετέφεραν Ναζί επιβάτες αντί να προσπαθούν απλώς να ξεφύγουν.
Όσο για τον Αδόλφο Χίτλερ, το U-boat φαίνεται ότι εγκατέλειψε το λιμάνι την 1η Μαΐου του 1945 – πέντε ημέρες μετά, την ανακοίνωση του θανάτου του Φύρερ από  το γερμανικό ραδιόφωνο.
Αλλά γεγονός είναι, ότι ορισμένοι Ναζί,  ανάμεσά τους ο συνταγματάρχης των SS,  Άντολφ Άιχμαν και ο «Άγγελος του Θανάτου» του Άουσβιτς , Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε , κατάφεραν να φτάσουν στην Αργεντινή.  Ο  Άιχμαν συνελήφθη από τους Ισραηλινούς το 1960 και ο Μένγκελε έζησε το υπόλοιπο των ημερών του ελεύθερος έως το  1979, οπότε και πνίγηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ κολυμπούσα στα νερά της Βερτιόγκα στη Βραζιλία.
Και παρόλο που Ναζί όπως οι Άιχμαν και Μένγκελε δραπέτευσαν με συμβατικά επιβατηγά πλοία, είναι γνωστό πως δύο γερμανικά υποβρύχια εμφανίστηκαν στην Αργεντινή μερικούς μήνες μετά την λήξη του πολέμου στην Ευρώπη, στις 8 Μαΐου 1945.
Το U-530 παραδόθηκε στο ναυτικό της Αργεντινής στη Μαρ ντελ Πλάτα στις 10 Ιουλίου του 1945. Ο κυβερνήτης  του, Otto Wermuth,  επέμεινε ότι δεν είχε μεταφέρει επιβάτες, αλλά οι Αργεντίνοι ερευνητές του ναυτικού σημείωσαν πως παραδέχτηκε ότι κατάστρεψε το ημερολόγιο και τα μυστικά έγγραφα του υποβρυχίου, αρνούμενος  να δώσει λεπτομέρειες για τις ειδικές πορείες που ακολούθησε.
Το U-530 μετά την παράδοσή του στη Ναυτική βάση της Μαρ ντελ Πλάτα – Αργεντινή
Αργότερα ειδησεογραφικά άρθρα ανάφεραν πως ένας Αργεντινός δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι είδε μια έκθεση επαρχιακής αστυνομίας που υποτίθεται τεκμηριώνει ότι από ένα ξένο υποβρύχιο αποβιβάστηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός και ένας πολίτης. Προτάθηκε μάλιστα ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να ήταν ο Χίτλερ και η ερωμένη του Εύα Μπράουν μεταμφιεσμένοι.
Και περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 17 Αυγούστου 1945, ένα άλλο υποβρύχιο, το U-977, εμφανίστηκε στη Μαρ ντελ Πλάτα.
Το πλήρωμα του υποβρυχίου δήλωσε στους ανακριτές ότι αφού αντιλήφθηκαν ότι ο πόλεμος τελείωσε τον Μάιο, κατευθύνθηκαν προς την Αργεντινή, ελπίζοντας να αποφύγουν τους Ρώσους και να εγκατασταθούν στη Νότια Αμερική χωρίς να σταλθούν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Είχαν επηρεαστεί επίσης από τους ναζιστικούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς, ότι μετά τον πόλεμο όλοι οι Γερμανοί θα υποδουλώνονταν και θα εξαναγκάζονταν σε στείρωση από τους νικητές Συμμάχους.

Το U-977 στη Ναυτική βάση της Μαρ ντελ Πλάτα – Αργεντινή
Οι ενέργειες του υποβρυχίου από τις αρχές Μαΐου μέχρι την άφιξη του στην Αργεντινή τον Αύγουστο, εξηγούνται από παράγοντες όπως η αποφυγή εντοπισμού και επιθέσεων από αεροπλάνα και πλοία και την «στάση» στα Νησιά του Κάμπου Βέρντε, όπου οι άντρες κολυμπούσαν και τραγουδούσαν.
Ο κυβερνήτης Heinz Schäffer – όπως και ο Wermuth –  επέμενε ότι μετέφερε μόνο πλήρωμα και καθόλου επιβάτες. Αλλά απλά και μόνο η παρουσία των U-977 και U-530 στην Αργεντινή,  τροφοδότησε  την περιέργεια για τα «ελλείποντα» υποβρύχια, όπως το U-3523, και τις φήμες πως ο Χίτλερ έζησε ελεύθερος μέχρι τα βαθιά γεράματα στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με την επικρατούσα σήμερα αντίληψη, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στο καταφύγιο του, στις 30 Απριλίου του 1945.  Όμως οι φήμες για την επιβίωσή του ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μόλις το γερμανικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι
«ο Φύρερ Αδόλφος Χίτλερ, αγωνιζόμενος έως την τελευταία πνοή  κατά του μπολσεβικισμού, έπεσε για τη Γερμανία σήμερα το απόγευμα στο επιχειρησιακό του αρχηγείο στην Καγκελαρία του Ράιχ».
Στα 73 χρόνια που μεσολάβησαν, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του FBI ,  ο Χίτλερ αφού διέφυγε με υποβρύχιο στην Αργεντινή, έζησε στους πρόποδες των Άνδεων.
Το 1984 φωτογραφήθηκε σε ηλικία 95 χρονών με μια νεαρή Βραζιλιάνα.
Αποχαρακτηρισμένοι φάκελοι του FBI δείχνουν ότι οι μεταπολεμικές αμερικανικές αρχές μπήκαν στον κόπο να διερευνήσουν μερικές από αυτές τις φήμες.
Κανένα αρχείο FBI δεν καταγράφει τίποτα κοντά στην επιβεβαίωση των φημών, αλλά το γεγονός ότι ερευνήθηκαν εκλαμβάνεται από ορισμένους, ως απόδειξη ότι εμπεριέχουν αλήθεια.
Το περασμένο έτος, υπήρξαν αναφορές σχετικά με ένα υπόμνημα του 1955 από τον επικεφαλή της βάσης της CIA στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, στο οποίο αναφερόταν, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αδόλφος Χίτλερ έζησε τη δεκαετία του 1950, στην Τούνχα της Κολομβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου