Breaking

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

SOS- Καθημερινά αντικείμενα που είναι πιθανό να μεταδώσουν ιούς και τον κοροναϊό- Μέτρα προστασίας

Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (σε απόσταση 2 μέτρων)
Μέσω σταγονιδίων στον αέρα που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν απευθείας σε στόμα, μύτη και μάτια των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά και να εισέλθουν στον οργανισμό.

Κοροναϊός: Μεταδίδεται και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα
Αυτό που πολλοί δεν φαντάζονται είναι το πόσα πολλά καθημερινά αντικείμενα μπορεί να έχουν επάνω τους σταγονίδια του κοροναϊού και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά τώρα που ο κορωνοϊός ήρθε και στην χώρα μας.
Είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει με COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του, έστω και αν αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κοροναϊός.
Καθημερινά αντικείμενα που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν ιούς και τον κοροναϊό

Κινητό τηλέφωνο

Τηλεχειριστήριο TV

Πληκτρολόγιο υπολογιστή (ειδικά σε κοινόχρηστα γραφεία εργασίας)

Κούπες, καφετιέρες, στυλό και γενικά κάθε αντικείμενο στους χώρους εργασίας

Νομίσματα και χαρτονομίσματα

Τραπεζικές κάρτες πληρωμής

Μηχανήματα αυτόματης τραπεζικής συνδιαλλαγής (ΑΤΜ)

Μηχανήματα πληρωμής τύπου POS

Λαβές από τα καρότσια στο σουπερμάρκετ

Κουμπιά στο ασανσέρ

Χειρολαβές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Συμβουλές υγείας:
Για να μεγιστοποιήσετε την άμυνά σας απέναντι στον κοροναϊό, είναι σώφρον να αλλάξετε συνήθειες στον τρόπο που χειρίζεστε όλα τα παραπάνω αντικείμενα. Έτσι, εκτός από το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, που είναι το 1 μέτρο πρόληψης ενάντια στην έμμεση μετάδοση ιών, φροντίστε να:
Kαθαρίζετε τακτικά τα κοινόχρηστα αντικείμενα στον χώρο εργασίας.
Μπορείτε να έχετε μαζί σας υγρά αλκοολούχα μαντιλάκια καθαρισμού για να τα καθαρίζετε ακριβώς πριν τα αγγίξετε κάθε φορά.περιορίσετε -ή και να παύσετε πλήρως αν είναι εφικτό- τις χρηματικές συναλλαγές με χαρτονομίσματα και νομίσματα.
Προσπαθήστε να πληρώσετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε μέσω διαδικτυακών συναλλαγών (e-banking).καθαρίζετε τις λαβές από τα καρότσια στο σουπερμάρκετ και τα κουμπιά στα ασανσέρμην κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Γενικά περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον συνωστισμό και μην αμελείτε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).
Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.
Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.
Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).
Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.
Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;
Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).
Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.
Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.
Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.
Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού
Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:
– Tακτικό πλύσιμο των χεριών
– Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
– Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
– Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου