Breaking

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"Φωτογραφίζει" πολιτικά πρόσωπα το πόρισμα για τη Novartis

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

"Φωτογραφίζει" πολιτικά πρόσωπα το πόρισμα για τη Novartis«Κλειδί» εξελίξεων για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis αποτελεί το πρώτο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αριθμεί περίπου 3.000 σελίδες και βρίσκεται πλέον στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αφορά στο σκέλος της τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα με συγκριτικά στοιχεία και από άλλες χώρες, καταγράφοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου συγκεκριμένα σκευάσματα της Novartis να υπερτιμολογούνται και να πωλούνται πανάκριβα στους ασθενείς.
Η έρευνα των ελεγκτών καταγράφει την περίοδο από το 2006 έως το 2014. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των σκευασμάτων επικεντρώνεται στη διετία 2012-2014.
Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε σκευάσματα της Novartis, τα πιο ακριβά, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα. Πρόκειται για φάρμακα που απευθύνονταν σε καρκινοπαθείς ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης, τα οποία πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, εκτοξεύοντας τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κι όχι μόνο. Ασθενείς, σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα πανάκριβα αυτά σκευάσματα που τους υποδείκνυαν οι γιατροί και τα οποία κόστιζαν πάνω από 1.000 ευρώ, χωρίς να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η τιμολογιακή πολιτική σε αυτά τα φάρμακα θα δείξει και το ύψος της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την επίμαχη περίοδο.
Το υλικό που συγκέντρωσαν οι Ελεγκτές εμφανίζεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους κρατικούς λειτουργούς. Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή για την ακρίβεια της υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων πιστεύεται ότι θα «λύσουν» τα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
 Αν και στο πόρισμα δεν αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο «φωτογραφίζονται» με σαφήνεια από τη χρονική περίοδο στην οποία τιμολογήθηκαν τα επίμαχα φάρμακα.  Άλλωστε, το πόρισμα αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ, το οποίο θα συμπληρωθεί από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. 
Την ίδια ώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου, με το σκέλος της υπόθεσης που τους αφορά να μπαίνει στο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου