Breaking

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ζήνα και Ερμής: Τα δύο γεράκια που εκπαιδεύει Ελληνας αστυνομικός για να καταρρίπτουν drones! [βίντεο]

30 Ιανουαρίου 2017 στα περίχωρα της Μοσούλης. Μια διμοιρία των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από τον ISIS που την ελέγχει από το καλοκαίρι του 2014 δέχεται μια απρόσμενη επίθεση από αέρος.

Όταν οι άνδρες του Ιρακινού στρατού στρέφουν τα όπλα τους στον ουρανό ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι ο βομβαρδισμός των θέσεων τους πραγματοποιήθηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Λίγα λεπτά αργότερα και μετά από ομοβροντία πυρών καταφέρνουν να το καταρρίψουν. Η έκπληξη τους, όμως, μεγαλώνει όταν διαπιστώνουν ότι το drone που τους επιτέθηκε ήταν αυτοσχέδιο! Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση από drone για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το συμβάν σημαίνει σε χρόνο dt συναγερμό στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών που τα τελευταία χρόνια έχουν ζήσει τη φρίκη τυφλών χτυπημάτων στα εδάφη τους από οπαδούς του χαλιφάτου. Τα drones που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές κυρίως για κατασκοπεία μετατρέπονται πια σε θανατηφόρα βομβαρδιστικά. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αλλά και η κυκλοφορία στο εμπόριο φτηνών gadgets που μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τις διωκτικές αρχές ή τις ένοπλες δυνάμεις έχει δώσει σε τρομοκράτες και κάθε λογής εγκληματίες (εμπόρους ναρκωτικών, λαθρεμπόρους ή ακόμα και διακινητές ανθρώπων) ένα σχετικό αβαντάζ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι λίγες οι χώρες που για τη θωράκιση τους απέναντι στα drones κάνουν «βουτιά» στο παρελθόν και στρέφονται στην επιστράτευση κάποιων παλιών και ιδιαίτερα πιστών φίλων του ανθρώπινου είδους: Τα αρπακτικά πτηνά!
Οι απόλυτοι κυρίαρχοι των αιθέρων -που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την απομάκρυνση κορακοειδών και άλλων επιβλαβών πτηνών τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο υποδομές και αεροσκάφη- ήρθε η ώρα να τεθούν στην υπηρεσία του νόμου. Γαλλία, Δανία και Ολλανδία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έχουν ήδη εκπαιδεύσει γεράκια και αετούς για την καταπολέμηση των drones, ενώ το πρόσφατο περιστατικό στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, όπου η υπέρπτηση δύο drones πάνω από τις πίστες του οδήγησε στη ματαίωση για λόγους ασφαλείας εκατοντάδων πτήσεων με τη ζημιά για τους αερομεταφορείς να ξεπερνάει τις 20 εκατομμύρια λίρες, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότερη θωράκιση απέναντι σε αυτόν τον νέο εχθρό περνάει από τα γαμψά νύχια των αρπακτικών.
«Τα γεράκια είναι ούτως ή άλλως τα πλέον άρτια -από άποψη μηχανικής- πλάσματα στον πλανήτη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πολλά από τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16, έχουν σχεδιαστεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του σκελετού τους. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι τα γεράκια εκτροφής μπορούν μέσω συγκεκριμένων τεχνικών και επαρκούς εκπαίδευσης να διδαχτούν ποια είναι η λεία τους, ο εχθρός τους. Αν, λοιπόν, ένα γεράκι εκτροφείου μάθει από την πρώτη μέρα της ζωής του ότι η λεία του είναι τα drones, τότε αυτά θα κυνηγήσει. Όταν φέρει εις πέρας την αποστολή του, όμως, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να το ανταμείψει με τροφή. Αυτό περνάει στο υποσυνείδητο του πτηνού και έτσι συνδέει την κατάρριψη του drone με την τροφή του», λέει στο iefimerida ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, εκπαιδευτής αρπακτικών πτηνών και πρόεδρος του Συλλόγου Ιερακοτραφίας Σταύρος Αθανασίου.

Η ιερακοτροφία και η ιερακοθηρία αποτελούν πανάρχαιες πρακτικές που άνθισαν στον ελλαδικό χώρο ήδη από το 2000 π.Χ. με αναφορές στον Όμηρο και τον Αριστοτέλη.  Σήμερα η τέχνη της ιερακοθηρίας αλλά και η ιερακοτροφία έχουν περιοριστεί σημαντικά. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν μόλις 50 γερακάρηδες, ενώ λειτουργεί ένα και μοναδικό εκτροφείο αρπακτικών ημερόβιων και νυχτόβιων πτηνών, αυτό του Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη στη Δράμα. «Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα γεράκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αστυνόμευση είναι αποκλειστικά εκτροφής και όχι άγρια», τονίζει ο Σταύρος ο οποίος καθημερινά πηγαίνει στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην περιοχή του Χαϊδαρίου και εκπαιδεύει τα αρπακτικά πτηνά που φροντίζει, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα παρουσιάζει στο κοινό.
Στο καταπράσινο άλσος των 1.860 στρεμμάτων (μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας), το iefimerida συνάντησε τον νεαρό αστυνομικό που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια εκπαιδεύει αρπακτικά πτηνά. Μαζί του και δύο από τα γεράκια του: Τη Ζήνα, ένα θηλυκό γεράκι της οικογένειας Redtale Hawk τεσσάρων ετών, με ειδίκευση στην κατάρριψη drones και τον Ερμή, έναν πετρίτη τριών ετών που ειδικεύεται στο birth control πτηνών σε μεγάλες υπαίθριες εκτάσεις. Όπως εξηγεί, καθένα από αυτά, λόγω της σωματοδομής του, έχει διαφορετικές δεξιότητες. «Ανάλογα το είδος του γερακιού η όραση τους μπορεί να φτάσει από τα 5.000 έως και τα 10.000 μέτρα, ενώ αντίστοιχα η ταχύτητα τους μπορεί να αγγίξει τα 440 χιλιόμετρα την ώρα σε μια κάθετη εφόρμηση. Ο τίτλος ‘άρχοντας του αέρα’ που έχει δοθεί στο πέρασμα των αιώνων στο γεράκι δεν είναι καθόλου υπερβολικός», συμπληρώνει ο ίδιος.


Όσον αφορά την αποδοτικότητα των γερακιών σε αστικό πεδίο ο Σταύρος ξεκαθαρίζει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με το φυσικό του περιβάλλον: «Η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ανταμοιβή. Μεγαλώνοντας το πουλί δένεται με τον εκπαιδευτή και τον εμπιστεύεται απόλυτα. Όταν λοιπόν φέρει εις πέρας αυτό για το οποίο έχει εκπαιδευτεί, εν προκειμένου την κατάρριψη drones, πρέπει να ανταμείβεται πλουσιοπάροχα.» Εξάλλου, ακόμα και στη… ζούγκλα των πόλεων, το πάντρεμα τεχνολογίας και φύσης μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέει ο Σταύρος, αφού «με την ενσωμάτωση πριν την πέταγμα στα φτερά του γερακιού ενός ειδικά σχεδιασμένου GPS μπορεί να εντοπιστεί τόσο το πτηνό όσο και το drone που κατέρριψε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου