Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στη Γαλλία. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, 350 άνδρες, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο ο οποίος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές χθες το βράδυ.

Ο 29χρονος δράστης της επίθεσης είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης.
Είχε καταδικαστεί σε Γαλλία και  Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε ότι διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα».

Απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος».

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών  τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» εξεφρασε μεσω Twitter η Τερέζα Μει, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

«Θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέτοιες ενέργειες είναι απολύτως καταδικαστέες και εντείνουν μια κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.