Breaking

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πώς γέμισε η Ελλάδα με τόσους «Ριχάρδους»;


Mε λεωφορεία «έσπρωχναν» τις ράβδους χρυσού στην Τουρκία – 6 εκατ. το μήνα τα κέρδη τους

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, και στα οποία εμπλέκονται ο γνωστός ενεχυροδανειστής Δημήτρης Ριχάρδος – Μυλωνάς, γνωστός χρυσοχόος, καθώς και ένας αστυνομικός.
Στον ανακριτή οδηγείται ο γνωστός από την TV ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, μαζί με τουλάχιστον 60 ακόμη άτομα, ως μέλη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.
Οι συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Τρίτης, με την αστυνομία να φθάνει στα ίχνη του κυκλώματος κατά τη διάρκεια των ερευνών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά.
Ψάχνοντας να βρουν πού διοχετεύονταν τα κλοπιμαία και μετά από εκτεταμένες παρακολουθήσεις, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το κύκλωμα.
Μέχρι στιγμής, για το κύκλωμα αυτό έχουν γίνει περισσότερες από 68 συλλήψεις και προσαγωγές.
Ανάμεσά τους και ο γνωστός (από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του) ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα και στην επαρχία.

Η δράση του κυκλώματος

Ουσιαστικά το κύκλωμα έλιωνε κοσμήματα, τα μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού και τα «έσπρωχνε» καθημερινά προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά το κύκλωμα έδιωχνε 100 με 150 κιλά χρυσού προς τη γείτονα. Κάποιες ημέρες το φορτίο έφτανε και τον μισό τόνο.
Οι ράβδοι χρυσού, για να μην κινούν υποψίες, πήγαιναν στην Τουρκία σε ασυνόδευτα πακέτα, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι κάθε μήνα το κύκλωμα έβγαζε περί τα 6 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση έχουν κατασχέσει 50 κιλά χρυσού και ποσό που φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο ρόλος του Ριχάρδου

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κυκλώματα. Αρχηγικό στέλεχος του ενός φέρεται να είναι ο Ριχάρδος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής, ένα κύκλωμα που συνεργαζόταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου που έκαναν διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία.
Ο Ριχάρδος κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.
Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.
Παράλληλα, στο ένα κύκλωμα φέρεται να έχει καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος.
Στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ.
Συνολικά εργάστηκαν περί τους 260 αστυνομικούς για την εξάρθρωση του κυκλώματος/
Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλης ποσότητας χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, αλλά και όπλων.
Το όνομα είναι αριστοκρατικό, παραπέμπει και σε ήρωες του Σαίξπηρ. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα ενεχυροδανειστήρια-τρύπες που είχαν πάρε-δώσε κυρίως με τον υπόκοσμο, άνοιξαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η φτώχεια και η απόγνωση έφερε στην πόρτα τους βέρες γάμου και βαφτιστικούς σταυρούς
Οταν το 2011 έκανα ρεπορτάζ για τα ενεχυροδανειστήρια στο περιοδικό «BHmagazino», οι ενεχυροδανειστές δεν είχαν ακόμη βγει από τις κρυψώνες τους, ούτε είχαν αναχθεί σε τηλεπερσόνες, με άπλετο διαφημιστικό χρόνο στην τηλεόραση, όπως ο περιβόητος Ριχάρδος.
Εβρισκα πεταμένα στον δρόμο, ή στρατηγικά αφημένα στις εισόδους πολυκατοικιών κάτι χαρτάκια με βασικό τίτλο «ΑΓΟΡΑΖΩ ΧΡΥΣΟ». Η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να λιμάρει τα γαμψά της νύχια, αλλά δεν τα είχε μπήξει ακόμη στο δέρμα του έλληνα μεσοαστού, ο οποίος είχε κάποιες οικονομίες στην άκρη και κάποια χρυσαφικά, ούτε καν σε τραπεζική θυρίδα, αλλά φυλαγμένα σε ένα κουτάκι, κάπου βαθιά μες στην ντουλάπα του.
Μόνο την καθαρίστρια βλέπετε; Είναι και άλλοι… Πατήστε εδώ Το ρεπορτάζ του τότε, μου θύμιζε ταινία των Αδελφών Κοέν. Πηγαίναμε με τον φωτογράφο σε κάτι κρυμμένα υπόγεια, ή σε κάτι μαγαζιά μέσα σε στοές, που απέξω σου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν κλειστά. Αλλά δεν ήταν. Φυσικά, στους ίδιους μυστικιστικούς τόνους κινούνταν και οι ίδιοι οι ενεχυροδανειστές.
Οσοι είχαν δεχτεί να μου μιλήσουν ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να φανεί το πρόσωπό τους. Ο φακός εστίαζε στα χέρια τους, που περιεργάζονταν διάφορα κοσμήματα, χρυσές λίρες, ακόμη και βέρες και βαφτιστικούς σταυρούς, που είχαν αρχίσει να τους φέρνουν οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την κρίση.
«Σκότωναν» τα πολύτιμα τιμαλφή τους για χρήματα πολύ κάτω της αρχικής τους αξίας, όμως σε μία κοινωνία στην οποία είχες καταλήξει να δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι, αυτή η άμεση είσπραξη μετρητών, τους έδινε μια κάποια ικανοποίηση. Και χρήματα αρκετά για να πληρώσουν έστω το τρέχον νοίκι.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από εκείνο το συνωμοτικού τύπου ρεπορτάζ για τα ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας, και κάπου στις αρχές του ’12, άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, σε στρατηγικά σημεία της πόλης, φαντεζί «μαγαζιά» τέτοιου τύπου. Δεν ήταν πια κρυμμένα σε στοές, ούτε σε ανήλιαγα υπόγεια. Βρίσκονταν σε κάθε σημείο της πόλης, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, σε κάθε γειτονιά. Από την πιο φτωχική, μέχρι την πιο πρωτοκλασάτη.
Από τα Πατήσια μέχρι το Ψυχικό και ακόμη παραπέρα. Οι ταμπέλες «ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ» έβγαζαν πλέον μάτι, συχνά είχαν και φωτάκια που αναβόσβηναν γύρω γύρω, παραπέμποντας σε επιγραφές του Λας Βέγκας. Μόνο που εδώ, κάτι έπρεπε να αφήσεις πίσω για να βγεις κερδισμένος.
Οι βιτρίνες αυτών των ενεχυροδανειστηρίων που σήμερα η είδηση είναι ότι μεγάλο κομμάτι της παράνομης δράσης τους εξαρθρώθηκε, ήταν καλυμμένες με γράμματα-αυτοκόλλητα που εξηγούσαν ότι αγόραζαν χρυσά κοσμήματα, λίρες, αντικείμενα αξίας με άμεσα μετρητά.
Οσο η κρίση δυνάμωνε και τα χρήματα λιγόστευαν για όλους μας, αναγκάστηκα κι εγώ κάποια στιγμή να περάσω το κατώφλι ενός τέτοιου καταστήματος, όχι πλέον με την ιδιότητα της δημοσιογράφου, αλλά με τη ρετσινιά της άνεργης που ψάχνει τρόπο να επιβιώσει.
Είχα επιλέξει ένα «μαγαζί» στο Παγκράτι που έκοβε και απόδειξη, όμως το αίσθημα της ντροπής ήταν πάντα το ίδιο. Ενα χρυσό βραχιολάκι που θυμόσουν ακόμη και τη στιγμή που σου το είχε φορέσει η συνονόματη γιαγιά σου στο μικροσκοπικό σου χέρι, σε ξένα χέρια γινόταν ένα γυαλιστερό αντικείμενο που κάποιος το ζύγιζε, το κοιτούσε με δυσπιστία, το έξυνε με μία λάμα, το λύγιζε, του έβγαζε τις διακοσμητικές του πετρούλες. Αν το δάγκωνε κιόλας, θα ήταν ολοκληρωμένη η σκηνή των Αδελφών Κοέν στο Φαρ Ουέστ της Αθήνας
.
Ωραία λοιπόν και χαρμόσυνη και η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος, όπως την επαίνεσε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ομως εδώ και πολλά χρόνια, οι διαφημίσεις-κράχτες του Ριχάρδου και των λοιπών «συναδέλφων» του έπαιζαν και ξαναέπαιζαν στην τηλεόραση, τα ενεχυροδανειστήρια-σούπερ μάρκετ ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια ως κερδοφόρες αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα και οι φτωχοί, δυστυχισμένοι Ελληνες, έφταναν στο σημείο να βγάζουν από το χέρι την ίδια τους τη βέρα, ή από τον λαιμό του παιδιού τους τον ίδιο του τον σταυρό για να τον (ξε)πουλήσουν και να πληρώσουν τους στιβαγμένους τους λογαριασμούς.
Η παρανομία αυτού του είδους βρήκε πρόσφορο έδαφος σε μία εξαθλιωμένη Ελλάδα, και σε απεγνωσμένους Ελληνες που δεν είχαν από ποιον να ζητήσουν δανεικά. Γιατί και οι άλλοι, βρίσκονταν στην ίδια μιζέρια με τη δική τους. Και κάπως έτσι, γεμίσαμε με «Χρυσοδάκτυλους».
Σίγουρα το styling δεν ήταν εξίσου κομψό με τη Τζέιμς Μποντ ταινία του 1964, ούτε βρέθηκε εγκαίρως κάποιος γοητευτικός Σον Κόνερι για να τους βγάλει από τη μέση και να σώσει την κατάσταση. Τώρα που ο χρυσός άλλων δεκαετιών έχει λιώσει σε κάποιο παράνομο εργαστήριο, τώρα που εκείνο το καταχωνιασμένο κουτάκι με τα χρυσαφικά της μαμάς και της γιαγιάς έχει πλέον αδειάσει, περάστηκαν και οι «χειροπέδες του εγκεφάλου» όπως ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Ριχάρδο.
Να μην ρωτήσω αν οι χειροπέδες είναι από ατόφιο χρυσάφι. Ο χρυσός μάλλον έχει εκλείψει από μία χώρα που αναγκάστηκε να τα πουλήσει όλα, πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική και τη συναισθηματική τους αξία.

Χλιδή και σαμπάνια το προφίλ του στο Facebook!

Ριχάρδος. Ένα όνομα που στο μυαλό πολλών είναι συνώνυμο με τον χρυσό. Εδώ και καιρό διότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής είχε ανοίξει αμέτρητα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και τα διαφήμιζε συνεχώς στην τηλεόραση… Κι από σήμερα επειδή συνελήφθη για το δαιδαλώδες κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.
Η χάρη του έφτασε μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων, όπου σήμερα, Τετάρτη 18.11.2018, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε το όνομα Ριχάρδος και την υπόθεση με το κύκλωμα, αλλά και στο Twitter, όπου έγινε… χαλασμός, την ώρα που οι αποκαλύψεις για την δράση της εγκληματικής ομάδας σοκάρουν
Πιο συγκεκριμένα, η γιγαντιαία επιχείρηση των Αρχών, η οποία μάλιστα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν ή να προσαχθούν μέχρι στιγμής περισσότερα από 60 άτομα.
Μεταξύ αυτών και ο πασίγνωστος, από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του, ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. Ένας άνθρωπος ο οποίος διατηρεί αμέτρητα καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα, αλλά και την επαρχία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κύκλωμα των λαθρεμπόρων είχε στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή για να βγάζει το χρυσό από την Ελλάδα και να τον στέλνει στην Τουρκία. Το κύκλωμα έδιωχνε καθημερινά 100 με 150 κιλά χρυσού (!) ενώ υπήρχαν και μέρες κατά τις οποίες το “φορτίο” είχε φτάσει ακόμη και τον μισό τόνο!
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα έβαζαν το χρυσό μέσα σε “ασυνόδευτα” πακέτα, τα οποία στην συνέχεια τοποθετούνταν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό την Τουρκία.

Ο… χρυσός Ριχάρδος στο Facebook

Την ίδια ώρα, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος διατηρεί έναν λογαριασμό στο Facebook, ο οποίος… ξεχειλίζει από σαμπάνιες, χρυσά έπιπλα, ταξίδια, λίγες ακόμη πανάκριβες σαμπάνιες, σκάφη και γενικά μια ζωή γεμάτη χλιδή.
Πηγή: Protagon.gr     www.tribune.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου