Breaking

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

«Τούμπαρε» και τη Μέρκελ: Πράσινο φως από το Βερολίνο για να μην κοπούν οι συντάξεις



«Τούμπαρε» και τη Μέρκελ: Πράσινο φως από το Βερολίνο για να μην κοπούν οι συντάξειςΜετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο αλλά και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πληροφορίες αναφέρουν πως και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δίνει το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων.
Όπως αναφέρεται μάλιστα είναι ενήμερη και η ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας πως το αίτημα της κυβέρνησης γίνεται αποδεκτό από το Βερολίνο.

Πέραν της αιτιολογίας πως επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και η οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει πρόοδο, θεωρείται βέβαιο πως η γερμανική πλευρά επιθυμεί μία σταθερότητα τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή όσο και εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Παράλληλα μια τέτοια απόφαση δεν θα την φέρει αντιμέτωπη και στο εσωτερικό της, ιδιαίτερα με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Πέραν τούτου, αποδεικνύεται ισχυρό το επιχείρημα Τσίπρα – Τσακαλώτου πως η περικοπή στις συντάξεις αποτελεί δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο, κάτι το οποίο πλέον φαίνεται πως αποδέχονται όλοι πλην του ΔΝΤ που βρίσκεται στο… πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, με τα ηνία να παραμένουν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως για κάθε χώρα της Ευρωζώνης που έχει εξέλθει από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε αντιστάθμισμα, όπως συχνά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τόσο την επίτευξη του στόχου της τάξης 3,55% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 όσο και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται πως χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf είχε αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θέση που άφηνε σαφώς περιθώριο κατόπιν συνεννοήσεων για μη περικοπή των συντάξεων.
Ακόμα περισσότερο θετικός είχε εμφανιστεί δυο ημέρες πριν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε πως το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων είναι «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό» και ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου