Breaking

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

 Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται
Το να διδάξετε στο παιδί σας να μοιράζεται χρειάζεται πολλή προσπάθεια και υπομονή, αφού τα μικρά παιδιά είναι έντονα κτητικά. Ας δούμε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε:

-Ξεκινήστε δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα: Προσπαθήστε καθημερινά να μοιράζεστε κάτι με το παιδί σας, π.χ. ενώ καθαρίζετε ένα φρούτο για εσάς, δώστε του ένα κομμάτι. Επίσης, όταν μοιράζεστε κάτι με κάποιον άλλον, π.χ. το σύντροφό σας, τραβήξτε την προσοχή του παιδιού στη διαδικασία λέγοντας κάτι θετικό.

-Σεβαστείτε το παιδί: Μπορεί για εσάς να είναι απλά παιχνίδια, όμως για το παιδί είναι ο κόσμος του. Συνεπώς η όλη προσπάθεια πρέπει να γίνει με σεβασμό και όχι αναγκάζοντας το παιδί να τα μοιραστεί με το ζόρι. Γι’ αυτό αν υπάρχει ένα παιχνίδι που ξέρετε ότι το παιδί σας δε θέλει να το δώσει σε κανέναν, καλό θα είναι όταν έρθουν παιδάκια καλεσμένα στο σπίτι, να το κρύψετε, για να αποφύγετε τα δράματα.

-Εξηγήστε του: Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κατανοήσει ότι όταν λέμε μοιράζομαι ένα παιχνίδι, δε σημαίνει ότι το άλλο παιδί θα πάρει για πάντα το παιχνίδι και θα φύγει. Αντίθετα θα παίξουν μαζί ή θα παίξει λίγο με αυτό και στη συνέχεια θα του το επιστρέψει άθικτο.

-Μάθετε γιατί αρνείται να μοιραστεί: Μπορεί να πρόκειται για ένα καινούριο παιχνίδι που δε θέλει ακόμα να μοιραστεί ή γιατί την προηγούμενη φόρα που το έδωσε σε κάποιο παιδί, εκείνο του το χάλασε κλπ. Πριν βιαστείτε να μαλώσετε το παιδί σας, μάθετε το λόγο της άρνησής του.

-Επιβραβεύστε το: Διδάξτε στο παιδί σας πώς να μοιράζεται, για παράδειγμα δώστε του παραπάνω μπισκότα για να τα μοιραστεί με τους φίλους του και επαινέστε το κάθε φορά που το κάνει. Επίσης γενικεύστε τον όρο «μοιράζομαι», δηλαδή μοιραστείτε ιστορίες, σκέψεις, δραστηριότητες έτσι ώστε το παιδί να συνηθίσει και να αγαπήσει τη διαδικασία.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου