Breaking

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την ισχυρή δόνηση στη Ζάκυνθο

 Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την ισχυρή δόνηση στη Ζάκυνθο«Πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Για αυτό είμαι βέβαιος» ανέφερε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης μιλώντας στο zougla.gr σχετικά με τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01.54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Ζάκυνθο.
«Ο κόσμος να μην περιμένει μεγαλύτερο γεγονός. Ωστόσο, η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει αρκετά, ίσως και μήνες. Απαιτείται προσοχή» πρόσθεσε. 


Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ πως «σιγά-σιγά αποσβένεται το φαινόμενο». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες, μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δύο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, καθώς και άλλοι 10 άνω των 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4R που σημειώθηκε στη 01.54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, κάτι που συνήθως γίνεται -όπως είπε- με τους σεισμούς του Ιονίου. 

Νωρίτερα, ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στη θάλασσα.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στη Ζάκυνθο, άφησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσει σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποια μεγάλη δόνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, το τελικό μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ, παρά τις πρώτες καταγραφές για 6,4 Ρίχτερ.

Για τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, αναμένεται να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξεως των 6,2-6,3 Ρίχτερ. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για κτήρια τα οποία έχουν παρουσιάσει ζημιές και ρωγμές από τον κύριο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, στη Ζάκυνθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτες εικόνες από το νησί

Το zougla.gr βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη Ζάκυνθο και μεταδίδει εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί έπειτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου