Breaking

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι … «παιδιά του σωλήνα»

Τελευταία Ανανέωση 2 Ιούλ, 2018

 1
Σαράντα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την γέννηση της Λουίζ Μπράουν, του πρώτου «μωρού του σωλήνα», σε ένα βρετανικό νοσοκομείο.Ο  Ρόμπερτ Έντουαρντς, ήταν ο επιστήμονας που ανακάλυψε και τόλμησε τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποδεικνύοντας πως τα όνειρα τεκνοποίησης δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι γονείς της, Lesley και John Brown, προσπαθούσαν για εννιά χρόνια να κάνουν παιδί φυσιολογικά, χωρίς αποτέλεσμα καθώς η μητέρα της είχε απόφραξη σαλπίγγων. Και αποφάσισαν στις 10 Νοεμβρίου 1977, να υποβληθεί η Lesley, σε μια διαδικασία, που αργότερα έως και σήμερα πήρε το όνομα της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF (in vitro fertilisation).
Η τεχνική γονιμοποίηση ενός ωαρίου έξω από το σώμα, δηλαδή στο «σωλήνα», και για την ακρίβεια σε εργαστηριακό περιβάλλον, και η εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας, ανακαλύφθηκε από το Βρετανό καθηγητή Ρόμπερτ Έντουαρντς. Η τεχνική αυτή και η εξέλιξή της του χάρισαν τον τίτλο του «πατέρα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» αλλά και το Νομπέλ Ιατρικής.
Η Λουίζ Μπράουν, 40 ετών σήμερα, γεννήθηκε με καισαρική και ζύγισε 2,6 κιλά. Γεννήθηκε με καισαρική τομή  και εννιά ημέρες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημέρα γέννησης, διότι η Lesley εμφάνισε υψηλή πίεση στο αίμα.
Η Λουίζ Μπράουν, σήμερα
Έγινε εξώφυλλο σε όλες τις εφημερίδες και έγινε  γνωστή ως » παιδί του σωλήνα».
Με τον ίδιο τρόπο γεννήθηκε και η αδερφή της, Νάταλι, τέσσερα χρόνια αργότερα.Τα δύο κορίτσια θεωρούσαν κάτι σαν παππού τους τον  Ρόμπερτ Έντουαρντς που απεβίωσε το 2013
Πρόσφατα η Louise Brown έκδοσε το βιβλίο της με τίτλο “My Life As the World’s First Test- Tube Baby”, που το έγραψε η ίδια θέλοντας να διηγηθεί την ζωή της και να δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες αλλά και γράμματα και επιστολές της οικογένειάς της, που έως τώρα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα
Η Ισπανία είναι η  ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες εξωσωματικές το χρόνο (περίπου 120.000 κύκλοι) και  ακολουθούν Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία. Το ποσοστό των κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ευρώπη φθάνει το 36% του συνόλου, δηλαδή πάνω από μια στις τρεις κυήσεις συνολικά.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πλέον με εξωσωματική περισσότερα από μισό εκατομμύριο μωρά, ενώ πραγματοποιούνται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη.
Οι ευρωπαϊκές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προτιμούν την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ή ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI) έναντι της κλασσικής μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Συνολικά κάθε χρόνο γίνονται στην Ευρώπη περίπου διπλάσιες ICSI (356.351 το 2015, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία), από ό,τι IVF (131.221).
Μια παρόμοια αναλογία παρατηρείται και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ICSI αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως θεραπεία ειδικά της ανδρικής υπογονιμότητας (λόγω αραιού και κακής ποιότητας σπέρματος), αλλά πλέον αξιοποιείται ευρύτερα.
Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου