Breaking

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Εκτός ελέγχου ο Ιβάνοφ βυθίζει τα Σκόπια στο χάος – Με τη συμφωνία -λέει- η χώρα του θα κατακτηθεί από την Ελλάδα

13 Ιουνίου 2018

Εκτός ελέγχου ο Ιβάνοφ βυθίζει τα Σκόπια στο χάος – Με τη συμφωνία -λέει- η χώρα του θα κατακτηθεί από την Ελλάδα
«Ταπεινωτική» για τα Σκόπια χαρακτήρισε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφκαι του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.
Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις 1,5 λεπτό!
Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ιβανόφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα, όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα την Τετάρτη, μετά από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο.
Η διαδικασία έχει ως εξής. Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, η απόφαση θα πάει στον πρόεδρο για έγκριση.
Τότε, ο Ιβανόφ έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο.
Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.
Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ιβανόφ άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είχε το θάρρος να συνεργαστεί με τους παράγοντες της χώρας», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης «μη δημοφιλή».
Ο Ιβανόφ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας στην άκρως προκλητική δήλωση:
«Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία», είπε, εννοώντας -σύμφωνα με τη σκοπιανή ψευδοϊστορία- ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει εθνοκάθαρση, είτε θα τους εξελληνίσει.
Διότι οι Σκοπιανοί εθνικιστές ισχυσίζονται ότι η χώρα μας -άγνωστο πότε- πραγματοποίησε εθνοκάθαρση εις βάρος τους.
Πρόσθεσε, δε, πως με τη συμφωνία, εκτός του ονόματος, αλλάζει και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!
«Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς;», αναρωτήθηκε ο Ιβάνοφ.
«Η συμφωνία ποδοπατά την διαθήκη των προγόνων μας για μία και αδιαίρετη Μακεδονία και διαγράφει την πορεία μας», τόνισε, σε μια ευθέως αλυτρωτική αποστροφή που διεκδικεί ελληνικά και βουλγαρικά εδάφη.
«Οι άνθρωποι όπου κι εάν βρίσκονται, δεν θα φοβηθούν. Η απόφασή μου είναι τελειωτική και δεν θα με εκφοβίσουν με απειλές και εκβιασμούς», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Διαβάστε επίσης: Ο Σκοπιανός Πρόεδρος δεν υπογράφει τη συμφωνία: «Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου