Breaking

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Αρνητικός ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σε ονομασία erga omnes: Δεν αποδέχομαι τέτοια λύση Πηγή: Αρνητικός ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σε ονομασία erga omnes: Δεν αποδέχομαι τέτοια λύση

Φωτογραφία: AP/ Darko Vojinovic
Κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ονομασία erga omnes δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ.«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.  
Ζάεφ: Συμφωνία επί της αρχής
Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ- στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη- ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αλλά όχι σε συγκεκριμένο όνομα και παρέπεμψε στην τηλεφωνική συνομιλία που αναμένεται να έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν το συμφωνημένο όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία», όταν ρωτήθηκε.
«Δεν υπάρχει συμφωνία για συγκεκριμένο όνομα ακόμη, έχουν συμφωνηθεί οι αρχές, η νομική μορφή της συμφωνίας είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Μετά τη συζήτηση με τον Τσίπρα, ίσως απόψε, αύριο ή την Παρασκευή, θα μιλήσω δημόσια», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta και επανέλαβε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός, με δημοψήφισμα, το φθινόπωρο.
Πριν από το δημοψήφισμα, τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν "μιλήσουν" σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.
Τέλος, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι «οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου