Breaking

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Προλαβαίνεις ακόμα να φτιάξεις σώμα παραλίας;


Ένας γυμναστής κι ένας διατροφολόγος καταρρίτπουν τους μύθους και επιβεβαιώνουν τις πραγματικότητες για τις αντοχές του αντρικού σώματος.
SHARES
Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η ανάγκη μας για ένα γερό και γραμμωμένο κορμί μεγαλώνει. Εννοείται ότι αυτή η ανάγκη δεν θα έπρεπε να είναι 'εποχική' – ένα υγιές και δυνατό σώμα δεν είναι εύκολο να χτιστεί μέσα δύο μήνες. Επιπλέον, το 'ωραίο σώμα' δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό μας κίνητρο για γυμναστική. Οι προπονήσεις και ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι ενταγμένα στην κουλτούρα της καθημερινότητάς μας, ως σημαντικό κομμάτι του παζλ για μια καλύτερη ζωή.

Παρ' όλα αυτά, το 'σώμα παραλίας' είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Όλοι θέλουμε να δείχνουμε γοητευτικοί όταν βρεθούμε χωρίς ρούχα. Κάποτε, για τους άντρες ίσχυε ο γενικός κανόνας του '2 προς 1': Το πάνω μέρος του σώματος έπρεπε να είναι περίπου διπλάσιο σε όγκο σε σχέση με το κάτω. Αυτή η αναλογία θεωρείτο αρρενωπή και επιβλητική. Σήμερα, το πρότυπο είναι κάπως διαφορετικό. Ως πιο γοητευτικός ανδρικός σωματότυπος προβάλλεται αυτός με τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς, τη λεπτή μέση και τους λιγότερο ογκώδεις, αλλά εμφανώς γραμμωμένους μυς.

































Μπορούν όλοι να αποκτήσουν ένα τέτοιο κορμί; Κι αν ναι, προλαβαίνουν να το πλησιάσουν, έστω, μέχρι το καλοκαίρι και τις διακοπές; Ένας γυμναστής και ένας Κλινικός Διατροφολόγος μοιράζονται γνώσεις και εμπειρία σε μία συζήτηση που στόχο έχει να μας οδηγήσει στο να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε. Αυτό που μας αξίζει.

Η κρίση χτίζει κορμιά

Παρατηρητές των τάσεων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των αντρικού πληθυσμού, υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά προβλήματα, η επαγγελματική αστάθεια και οι πιέσεις που δέχεται ο μέσος άνδρας έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο και να αισθάνεται ότι κάποιος του παίρνει την ζωή μέσα από τα χέρια. Αυτό που ζητάει, λοιπόν, είναι να ορίσει και να ελέγξει κάτι που μπορεί - αυτό το 'κάτι' είναι η εξωτερική του εμφάνιση. Το πώς είναι και το πώς δείχνει.
“Υπάρχουν πολλές οπτικές και πολλές διαφορετικές απόψεις. Οι κουλτούρες και οι ηλικίες διαφέρουν και όταν φτάνουμε στο γιατί ένας άντρας παίρνει την απόφαση να γυμναστεί οι λόγοι ποικίλλουν”, υποστηρίζει ο γυμναστής Νίκος Λαγός. Σε ερώτηση αν ένας άντρας επιλέγει να 'χτίσει' σώμα αποκλειστικά για να αρέσει στις γυναίκες ή για να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να του ανεβαίνει η διάθεση, η απάντηση είναι ότι δίπλα μας συνυπάρχουν και οι δύο κατηγορίες. “Είναι σεβαστό το να θέλεις να αρέσεις στις γυναίκες αλλά το να νιώθεις καλά με αυτό που είσαι και με αυτό που βλέπεις κάθε μέρα είναι το πιο σημαντικό. Είναι υγεία και μία ξεχωριστή δύναμη που σου δίνει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς της ζωής σου”, συμπληρώνει ο Νίκος Λαγός. Άλλωστε όταν είσαι υγιής δεν νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα και να κατακτήσεις τον κόσμο; Το νιώθεις.

Αλλάζω το σώμα μου γιατί...


















Θέλω να προλάβω προβλήματα λόγω του επερχόμενου γήρατος ή για να σταθεροποιήσω ένα πρόβλημα υγείας που χρειάζεται άσκηση και καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί να το κάνω για να αντιμετωπίσω την ψυχολογική πίεση, για να εκτονωθώ εξαιτίας οικονομικών, οικογενειακών ή προσωπικών προβλημάτων.
Γυμνάζομαι και φτιάχνω ένα δυνατό σώμα λόγω της ηλικιακής ανασφάλειας, για να επιβεβαιωθώ και να νιώσω άτρωτος. Ίσως γιατί αποφάσισα να κάνω ένα ωραίο δώρο στον εαυτό μου τη στιγμή που κουράστηκα να δουλεύω και να κυνηγάω δόξα και χρήμα και συνειδητοποίησα ότι το να επενδύσω σε αυτό που λέγεται κορμί είναι πιο σημαντικό - η συγκεκριμένη σκέψη γεννιέται και μεγαλώνει όταν ο άντρας είναι γύρω στα 40. “Κάποιους τους βοηθάει πνευματικά. Νιώθουν δραστήριοι μέσα στην ημέρα. Κάποιοι άλλοι αθλούνται ήδη, αλλά επιζητούν κάτι πιο εξειδικευμένο για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν κάποιους πόνους ή τραυματισμούς και χρειάζονται γυμναστική για αποκατάσταση ή για να σταματήσουν να πονάνε”, συμπληρώνει ο Νίκος Λαγός.

Μπορούν όλοι να έχουν μπράτσα;

Οι κοιλιακοί και τα δυνατά μπράτσα είναι εύκολο να αποκτηθούν για έναν άντρα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Προϋποθέτουν, βέβαια, υπομονή και μεθοδικότητα. Η διατροφή επίσης παίζει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το παιχνίδι, για να μην καταλήξεις να χτίζεις πύργους στην άμμο και να κυνηγάς άπιαστα όνειρα.
Οι υπερβολές δεν λείπουν όταν κάποιος θέλει να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση και αρκετές φορές οι άντρες -όπως και οι γυναίκες- βιάζονται πολύ και η βιασύνη οδηγεί σε λάθη. Είναι κάτι που το αντιμετωπίζει καθημερινά ο Νίκος Λαγός: “Οι άντρες υπερβάλλουν στο γυμναστήριο. Επίσης, κρίνουν τους γύρω τους, συγκρίνονται με τους γύρω τους κι έχουν την τάση να πιστεύουν στις εύκολες και άμεσες λύσεις. Το σημαντικό είναι να καταφέρει κάποιος να διαχωρίσει καταστάσεις και περιπτώσεις. Κατά κάποιον τρόπο, το αν θα αλλάξεις το σώμα σου είναι πρωτίστως θέμα απόφασης. Εγκεφαλικό ζήτημα”.
Το μυαλό είναι αυτό που καθοδηγεί. Από το μυαλό ενός ανθρώπου ξεκινούν όλα, εκεί παίζεται το παιχνίδι και εκεί χάνει ή κερδίζει η επιθυμία για την επίτευξη του στόχου. ”Ως το καλοκαίρι χωρίς κόπο....”, ζητάμε τις περισσότερες φορές, αλλά δεν καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς κόπο, υπομονή και επιμονή. Όσο μεγαλώνουμε αγκαλιάζουμε το “όλο και περισσότερα”, αλλά τα θέλουμε γρήγορα και εύκολα. Λάθος...

Το καλοκαίρι και το σωσίβιο




















Οι άντρες συνήθως δεν είναι ματαιόδοξοι. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει ο κλινικός διατροφολόγος Διονύσιος-Άδωνις Πάνος, “Είναι συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δελεάζονται από μια υπόσχεση για γρήγορα αποτελέσματα”.
Οι περισσότεροι άντρες που καταφεύγουν σε έναν διατροφολόγο λίγο πριν το καλοκαίρι το κάνουν για να ρίξουν το 'σωσίβιο'. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβολή του διατροφολόγου είναι σημαντική, προκειμένου να αποφευχθούν περίεργες δίαιτες και πειραματισμοί που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αντρική υγεία. “Κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής και χωρίς ακραίες δίαιτες (Χημικές, πρωτεϊνικές , κτλ) θα οδηγήσει σε μείωση λίπους και θα βοηθήσει άμεσα και τη συνολική υγεία του οργανισμού”, εξηγεί ο κος Πάνος, υπογραμμίζοντας ότι “tο κοιλιακό λίπος ανεβάσει το ποσοστό παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο διαβήτης”.

Όσο κι αν γυμνάζεσαι, είσαι αυτό που τρως

Η διατροφή είναι το συμπληρωματικό όπλο που μπορεί να βοηθήσει έναν άντρα να κατακτήσει το στόχο του, να διευκολύνει την προσπάθειά του να δυναμώσει κοιλιακούς και μπράτσα. Άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό των αντρών που επισκέπτεται κάποιον διατροφολόγο συνηθίζει να το κάνει στο πλαίσιο της έξτρα βοήθειας, έχοντας ξεκινήσει ήδη τη γυμναστική του. Αυτό σημαίνει πως είτε κάνει άσκηση για να βελτιώσει το σωματικό του λίπος είτε μέσω της άσκησης θέλει να βελτιώσει την μυϊκή του μάζα.
Και στις δύο περιπτώσεις η διαιτολογική υποστήριξη κρίνεται αναγκαία. Απ' ό,τι φαίνεται, οι άντρες είναι πολύ συνειδητοποιημένοι ως προς αυτό. “Εμπειρικά και μόνο θα μπορούσα να πω πώς οι άντρες είναι περισσότερο συνεπείς σε σχέση με τις γυναίκες. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει επιμονή και ο λόγος είναι πως θέτουν πολύ πιο συχνά στόχους. Οι στόχοι πάντα βοηθούν κάποιον να είναι πιστός στο πρόγραμμά του. Συνήθως οι άντρες δεν μπορούν να στερηθούν ένα κοινωνικό γεύμα όπως είναι ένα μπάρμπεκιου με φίλους σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν μπορούν εύκολα να στερηθούν τα γλυκά», υποστηρίζει ο Διονύσης Πάνος και καταλήγει ότι το διατροφικό πρόγραμμα των αντρών δεν σπάει εύκολα. Η φυγή δεν είναι επιλογή.

Τι σε εμποδίζει να γραμμωθείς

Σημαντικό ρόλο στη διατροφή και στα θετικά αποτελέσματα παίζει το άγχος και η πίεση, αυτό το καταραμένο στρες. Όπως και στις γυναίκες έτσι και στους άντρες, η ψυχολογία είναι το 'Α' και το 'Ω'. Όταν το στρες, η κακή διάθεση και οτιδήποτε άλλο αφορά το ψυχοσυναισθηματικό διογκώνονται, τότε μπαίνει ένα μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου. Άλλωστε για όλους- σχεδόν- το περίσσιο φαγητό είναι συναισθηματική κάλυψη. Εσύ πόσα από τα προβλήματά σου έφαγες σήμερα;
Αν και οι άντρες παραμένουν άντρες με κοιλίτσα, με προβληματικές περιοχές και με την ίδια συμπεριφορά στο θέμα του φαγητού και κυρίως του ποτού (το βραδινό φαγοπότι με φίλους ποτέ δεν πεθαίνει), η αλλαγή και η επιθυμία για να γίνει κάποιος Κούρος έφερε μαζί τους μια παρανομία και μια κατάχρηση. Στο πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν παράνομα σκευάσματα έχοντας στο μυαλό τους ότι θα έχουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Είναι, δυστυχώς, μια συνήθεια και μια υπαρκτή συμπεριφορά των αρσενικών που μοιάζουν να μη δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε μετέπειτα προβλήματα που θα προκύψουν σε σχέση με την υγεία τους.

Τι αλλάζει με την ηλικία


















Μετά τα 30 ο μεταβολισμός αρχίζει και παίρνει τα 'κάτω' του. Όχι, όμως, σε αποκαρδιωτικό βαθμό. Αν μπορούσαμε κάπως να το υπολογίσουμε θα λέγαμε πως μειώνεται 1-2% ανά έτος. Με μια ικανοποιητική αερόβια προπόνηση, το ποσοστό αυτό είναι ως και ανεπαίσθητο, αφού 30-40’ ανά ημέρα στον διάδρομο μπορούν να ανεβάσουν τον μεταβολικό ρυθμό σε ποσοστό 15-20%.
Όσο περνάνε τα χρόνια και ειδικά όταν ένας άντρας πατάει τα 50 έτη ζωής και διατροφικής κραιπάλης, ίσως αντιληφθεί ότι το ζόρι στην απώλεια βάρους είναι πιο έντονο σε σχέση με κάποιον νεότερο. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιβράδυνση του μεταβολισμού αλλά και σε πιθανά παθολογικά αίτια. Μία βασική αιτία του προβλήματος είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι το πρώτο σκαλοπάτι που μπορεί να μας βοηθήσει προκειμένου να γίνουμε καλλίγραμμοι και υγιείς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νίκου Λαγού, η επιλογή του προγράμματος εκγύμνασης είναι θέμα προτεραιοτήτων και καλλιέργειας.
Όλοι θέλουμε να γίνουμε ωραίοι και να έχουμε ένα ονειρεμένο σώμα αλλά αυτό που τελικώς επιλέγουμε να κάνουμε έχει να κάνει με το πώς και τι έχουμε μάθει. “Κάποιοι θέλουν και θέτουν συνεχείς στόχους, μακρινούς ή κοντινούς. Υπάρχουν και αυτοί που δεν θέτουν στόχους επειδή φοβούνται. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ο αθλητικός στόχος γιατί μας βγάζει από το άγχος της ζυγαριάς. Άρα, το πιο σημαντικό όταν επιλέγουμε να γυμναστούμε είναι να έχουμε προτεραιότητα την υγεία, την αντοχή και τα δώρα του αθλητισμού, όχι να μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο 'γυμνάζομαι- αδυνατίζω- τα παρατάω και πάλι από την αρχή'. Αυτή λογική οδηγεί σε αδιέξοδα”.

Η ιδανική προπόνηση. Υπάρχει άραγε;










Οι περισσότεροι επιλέγουν κάτι που είναι στη μόδα (Crossfit για παράδειγμα). Κάποιοι άλλοι κάτι που να τους αρέσει και να μπορούν να το προσεγγίσουν εύκολα και οικονομικά. Οι ανάγκες διαφέρουν αλλά ο στόχος παραμένει ένας: το σώμα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ποιότητα και σταθερότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τη γυμναστική. Ο κόσμος διαβάζει και μαθαίνει. Αρχίζει να έχει αντίληψη, με αποτέλεσμα να φεύγει από τα κλασικά γυμναστήρια και να στρέφεται σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Αν και αυτή η εξειδίκευση πέρασε από τα στάδια του νεοπλουτισμού και της μόδας, τώρα πια αυτοί που το κάνουν με την καρδιά τους θέλουν και καταφέρνουν να δίνουν νόημα στην αθλητική τους ζωή.
Η ιδανική μέθοδος προπόνησης είναι ο συνδυασμός 3-4 τύπων άσκησης. Αυτό είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Σίγουρα κάποια στιγμή θα βαρεθείς, αλλά το αποτέλεσμα είναι που μετράει και όταν δεις το σώμα σου να αλλάζει η βαρεμάρα φεύγει και η φλόγα ανάβει ξανά. Η όμορφη στάση -το παράστημα- ο φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος, η ταχύτητα, η δύναμη, η ευλυγισία, η ισορροπία, η αρμονία στις κινήσεις, ο έλεγχος που αποκτάς πάνω στο σώμα σου είναι πολύτιμα δώρα και αυτά που θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση.

Εξ' απαλών ονύχων

Η γυμναστική είναι ένα αγαθό. Το καλύτερο είναι να κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα παιδικά μας χρόνια. Το σώμα πλάθεται σε μικρή ηλικία με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, πηγαίνει εκεί όπου εμείς το κατευθύνουμε. Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, το σώμα και το μυαλό μας απορροφούν σαν σφουγγάρια ό,τι τους δώσουμε. Ακόμα και η στάση του κορμιού μας, σε εκείνα τα χρόνια διαμορφώνεται, ανάλογα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουμε.
Όλα όμως, μπορούν να γίνουν ή να βελτιωθούν και στα επόμενα χρόνια. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι απαιτείται επιμονή, υπομονή και χρόνος.
Και – κυρίως – να μην ξεχνάμε ότι όλα είναι στο μυαλό. Ακόμα και η δυνατότητα για ένα δυνατό, γεροδεμένο και καλλίγραμμο σώμα.

Info

> O Νίκος Λαγός είναι personal trainer - γυμναστής αποκατάστασης. Επικοινωνία: 694 0200 758, www.training-pro.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου