Breaking

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Επίθεση στο Παρίσι: 21χρονος Τσετσένος ο δράστης που σκόρπισε τον τρόμο Πηγή: Επίθεση στο Παρίσι: 21χρονος Τσετσένος ο δράστης που σκόρπισε τον τρόμο | iefimerida.gr

Φωτογραφία: AP/ Thibault Camus
Γεννημένος στην Τσετσενία, Γάλλος 21 ετών ήταν ο δράστης που σκόρπισε τον τρόμο το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές από τη Γαλλία.

Ο 21χρονος φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, σκοτώνοντας έναν 29χρονο και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις ανθρώπους. Στη συνέχεια επιχείρησε να επιτεθεί στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο, φωνάζοντας «Θα σας σκοτώσω», πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τους. Αρχικά τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για Ρώσο υπήκοο, αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι Γάλλος υπήκοος γεννημένος στην Τσετσενία.
Εως τώρα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές και δεν είχε κανένα προηγούμενο με την αστυνομία, ανέφερε δικαστική πηγή στο AFP. Ο δράστης αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ενώ οι γονείς του έχουν ήδη προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία.
Ηδη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας έχει ανοίξει έρευνα για την επίθεση, τόσο εξαιτίας του τρόπου που έδρασε ο 21χρονος, όσο και επειδή φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, ανακοινώνοντας ότι ένας από τους «στρατιώτες» της ήταν ο δράστης με το μαχαίρι.
Οι τέσσερις άνθρωποι που τραυμάτισε ο 21χρονος είναι εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. «Για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα», σχολίασε, ανακοινώνοντας την ηλικία του νεκρού. Οι τραυματίες είναι τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Από αυτούς, ο 34χρονος και η 54χρονη μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, ενώ ένας 26χρονος και ένας 31χρονος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.
Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στην Οπερα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε εστιατόριο της περιοχής, αλλά οι θαμώνες πρόλαβαν και έκλεισαν τις πόρτες.
Στην περιοχή επικράτησε πανικός. Κόσμος άρχισε να τρέχει ουρλιάζοντας. Η αυτόπτης μάρτυρας Φιόνα Ζανέτι βρισκόταν σε ένα εστιατόριο, όταν είδε «αίμα», «έναν άνδρα με ένα μαχαίρι να τρέχει στο δρόμο» και «ανθρώπους να ουρλιάζουν». «Εγώ και ο φίλος μου αρχίσαμε να τρέχουμε όταν η αστυνομία άρχισε να κλείνει τους δρόμους».
Μια άλλη γυναίκα,  που απολάμβανε το δείπνο της στο εστιατόριο Kintaro, περιγράφει στον Independent: «Στην αρχή πιστέψαμε ότι ήταν δυο άνδρες που μάλωναν. Όσοι ήταν έξω από το εστιατόριο άρχισαν να ουρλιάζουν. Πανικοβληθήκαμε, πέσαμε στο πάτωμα».
Πληροφορίες: BBC, ΑΠΕ, AFP, Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου