Breaking

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ο Τσίπρας και η καθαρή έξοδος «σκοτώνουν» τις ελπίδες Μητσοτάκη – Τι αποφασίστηκε

27 Απριλίου 2018


Ο Τσίπρας και η καθαρή έξοδος «σκοτώνουν» τις ελπίδες Μητσοτάκη – Τι αποφασίστηκε
Με αιχμηρό τρόπο αλλά και με μία είδηση απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στη ΝΔαναφορικά με τα περί «ενισχυμένης εποπτείας» και την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το σημερινό Eurogroup «διευκρίνισε ότι κανένα επιπλέον προαπαιτούμενο, καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, δεν θα ισχύει για την Ελλάδα».

Ως προς την ενισχυμένη εποπτεία, πληροφορίες αναφέρουν πως έγκειται στα reports με τα οποία θα παρακολουθείται η δημοσιονομική πορεία της χώρας, τα οποία θα είναι 3 ή 4, όπως αποκάλυψε χθες τόσο ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στους FT, όσο και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμφότεροι υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την προβλεπόμενη εποπτεία για όσες χώρες βγαίνουν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν από το γραφείο του Πρωθυπουργού,»κάθε μέρα που περνάει σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να αποτύχει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που οι δικές της κυβερνήσεις την οδήγησαν».
«Μετά την ξεκάθαρη και εκκωφαντική τοποθέτηση Γιούνκερ για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο, ήρθε και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που διευκρίνισε ότι κανένα επιπλέον προαπαιτούμενο, καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, δεν θα ισχύει για την Ελλάδα».
Δικαιολογημένα, λοιπόν, τα νεύρα του κ. Μητσοτάκη. Περαστικά!» καταλήγουν από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Νωρίτερα, στον απόηχο του Eurogroup, η ΝΔ σημείωνε αναφερόμενη στη «δήθεν καθαρή έξοδο, στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία τον παραπέμπει στις δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο περί “ενισχυμένης εποπτείας” της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο».
«Αν και πάλι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι έχουν καταλάβει το νέο παραμύθι του, ας ξαναδιαβάσει όσα δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος» κατέληγε η ΝΔ.
Λευκός καπνός: Συμφωνία στο Eurogroup για το deal για καθαρή έξοδο – Απομακρύνεται το ΔΝΤ
Η συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.
Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως στο σημερινό Eurogroup το κλίμα ήταν πολύ θετικό και επαναβεβαιώθηκε τόσο η καθαρή έξοδος χωρίς καμία πιστοληπτική γραμμή όσο και η θετική πορεία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκλειδώσει και την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα.
Συμφωνήθηκε πως όλα θα τελειώσουν στις 21.06.2018, οι θεσμοί έρχονται στις 14.05.2018 και το SLA θα είναι έτοιμο στο eurogroup της 24.05.2018.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε γενικές γραμμές ήταν πολύ θετική η πρόσληψη της Ολιστικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ούτε από τους θεσμούς ούτε από κράτη μέλη.
Την ίδια ώρα πάντως το ΔΝΤ μοιάζει όλο και περισσότερο να απομακρύνεται από το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχόμενο το οποίο εντάθηκε κατά πολλούς από το γεγονός ότι σήμερα δε μετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Τσακαλώτος: Όλα θα έχουν τελειώσει στις 21 Ιουνίου
Μήνυμα ότι όλα θα έχουν τελειώσει στις 21 Ιουνίου και η Ελλάδα θα έχει βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Σόφια μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Σόφια, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πρώτον, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το Eurogroup υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την δ’ αξιολόγηση, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία ως το Eurogrou του Μαίου, ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Τρίτον, το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις».
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.
Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.
Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου