Breaking

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ερώτηση για την ανάγκη ολιστικής μελέτης του Κορινθιακού Κόλπου

Αποτέλεσμα εικόνας για δήμας χρήστος

Το ζήτημα της εκπόνησης μιας ολιστικής μελέτης για τον Κορινθιακό Κόλπο αναδεικνύουν με κοινή Ερώτηση τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης. Οι βουλευτές στο κείμενο τους σημειώνουν πως μια μία ολιστική περιβαλλοντική μελέτη που να αναλύει επιστημονικά και τεκμηριωμένα -ζητήματα μεταξύ άλλων όπως η διάβρωση των ακτών και ο υπερπληθυσμός των μεδουσών- θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Ολιστική μελέτη Κορινθιακού Κόλπου

27.04.2018

κ. Υπουργέ,

ο Κορινθιακός Κόλπος, ως ένας κλειστός και ευαίσθητος περιβαλλοντικά κόλπος, απαιτεί μια σειρά από ενέργειες και δε μπορεί παρά να συνοδεύεται από την ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης που θα έχει την ευθύνη και τους πόρους για την εκπόνηση σχετικών δράσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η μελλοντική ένταξη στο δίκτυο Natura, δημιουργεί προφανώς ένα νέο πλέγμα προστασίας που καθιστά αναγκαία τη συνεχή παρακολούθηση του οικοσυστήματος στη βάση της αειφορίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα όμως, όπως η διαρκής έκχυση στερεών αποβλήτων στον κόλπο κατά την παραγωγή αλουμινίου από των βωξίτη (κόκκινη λάσπη), η επίδραση της παράνομης αλιείας αλλά και της υπεραλίευσης σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή πέριξ του Κορινθιακού έχουν διαμορφώσει μία πραγματικότητα, της οποίας δεν γνωρίζουμε επαρκώς τις επιπτώσεις.

Ενώ έχουν γίνει μελέτες για την σεισμική δραστηριότητα δεν έχει εκπονηθεί μία ολιστική περιβαλλοντική μελέτη που να αναλύει επιστημονικά και τεκμηριωμένα ζητήματα μεταξύ άλλων όπως η διάβρωση των ακτών και ο υπερπληθυσμός των μεδουσών.

Επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού και επειδή δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη για τον Κορινθιακό Κόλπο, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Έχετε δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η εκπόνηση ολιστικής μελέτης του υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος του Κορινθιακού Κόλπου σε κάποιον κατάλληλο φορέα;

2) Γιατί δεν εχει εκπονηθεί μία τέτοια μελέτη εδώ και τρία έτη, ενώ είχε ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών;

3) Τι χρονοδιάγραμμα έχετε θέσει μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης;

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας
Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου