Breaking

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο της Ελλάδας: Οι γαλλικές φρεγάτες αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο -Τι μπορούν να κάνουν

Πανίσχυρο πλέον το Πολεμικό μας Ναυτικό με την απόκτηση των Fremm – Φτάνουν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα και πάνε κατευθείαν στο Αιγαίο
Η απόκτηση φρεγατών Fremm από την Ελλάδα δεν είναι πλέον θεωρητικό σενάριο. Οι συζητήσεις για ενοικίαση δύο πανίσχυρων γαλλικών πολεμικών πλοίων βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο και ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο, πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο καλοκαίρι θα βρίσκονται εν πλω στο Αρχιπέλαγος.
Τι θα σημάνει όμως για το Πολεμικό Ναυτικό η είσοδος αυτών των πλοίων; Τι μπορεί να κερδίσει ο Στόλος;
Οι δύο γαλλικές φρεγάτες Fremm ανεβάζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού στο Αιγαίο. Πρόκειται για την απτή στήριξη της Ελλάδας από την Γαλλία, όπως εκφράστηκε προχθές από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της ΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο βρίσκονται σε διαρκή κλιμάκωση.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του ΠΝ να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου Fremm (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belharra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belharra έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά για την απόκτηση 4 πλοίων.
Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.

Τι μπορούν να κάνουν οι νέες γαλλικές φρεγάτες

Η «Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών», όπως είναι η τεχνική της ονομασία, σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012.
Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και έχει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμά της φτάνει τα 143 άτομα.
Διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο, το «καμάρι» του συγκεκριμένου τύπου φρεγάτας είναι οι 8 αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου