Breaking

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο

Εξέλιξη που θα «τρελάνει» την Ελλάδα χαρακτηρίζουν τουρκικά μέσα την απόφαση να εξοπλιστεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας που βρίσκεται στο Αιγαίο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου ΑΝΚΑ (δηλ. ελληνικά Φοίνιξ – από την ελληνική μυθολογία), τουρκικής κατασκευής.

Μέχρι τώρα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά ως ΑΝΚΑ, χρησιμοποιούνταν από τη στρατοχωροφυλακή και το στρατό ξηράς, ενώ τώρα -με βάση συμφωνία που υπογράφηκε με την εταιρεία κατασκευής τους και το πολεμικό ναυτικό- θα πετούν και θα επιτηρούν και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ήδη στις 27 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν, πραγματοποίησαν τις πρώτες τους πτήσεις στους ουρανούς του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Tα ΑΝΚΑ, με το προηγμένο σύστημα που διαθέτουν, συλλέγουν πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για διερευνητικούς σκοπούς και εκτελούν αποστολές παρακολούθησης. Διαθέτουν σύστημα που αναγνωρίζουν οικεία ή εχθρικά αεροσκάφη και μέσω συστήματος υπολογιστή μεταδίδουν ό,τι «βλέπουν».
Τα ΑΝΚΑ δεν φέρουν όπλα, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφρίν της Συρίας και ανήκουν στο γαμπρό του Ερντογάν, σύζυγο της μικρότερης κόρης του, Μπαϋρακτάρ.
Η εξέλιξη αυτή, τράβηξε το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων, που συνδυάζουν τη χρονική συγκυρία της συμφωνίας αυτής με την ένταση που επικρατεί τελευταία με την Ελλάδα λόγω των Ιμίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου