Breaking

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Μετά την "Ευρυδίκη" τρέμουν τον "Ζήνωνα"

 Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Μετά την "Ευρυδίκη" τρέμουν τον "Ζήνωνα"Έπειτα από το εθνικό τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε στη χώρα μας λόγω της απώλειας 15 συνανθρώπων μας στη Μάνδρα Αττικής εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας, το βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για επικίνδυνα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης έντονη κακοκαιρία, κυρίως στα νότια -νοτιοδυτικά, στο Ιόνιο και στα ανατολικά - βόρεια τμήματα του Αιγαίου.

Την Παρασκευή οι ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, τον «Ζήνωνα», η ακριβής πορεία του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή.



Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και Hurricanes, οι οποίοι συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.



Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες βλέπουμε την εξέλιξη της διαταραχής που μας επηρεάζει. Παρατηρούμε ένα σύνολο διαταραχών που προπορεύονται του ψυχρού μετώπου και συνοδεύονται από ιδιαίτερα ασταθείς αέριες μάζες, οι οποίες επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου-ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας - δυτικού Αιγαίου και της κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, δημιουργείται σύσφιγξη πάνω από την ίδια περιοχή. 



Με βάση τα παραπάνω, τις αμέσως επόμενες ώρες, έως τα με μεσάνυχτα της Παρασκευής, περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με διαδοχικά κύματα ισχυρών έως πολύ ισχυρών καταιγίδων, οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το Μυρτώο πέλαγος, τον Σαρωνικό κόλπο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη Μαγνησία. 

Ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, κοντά στον δυτικό Θερμαϊκό κόλπο, δηλαδή στους Νομούς Πιερίας, Πέλλης, Λαρίσης και Ημαθίας. Στα παράκτια και τα ανοιχτά του Θερμαϊκού αναμένονται επίσης ισχυρότατες καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από:

- Μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων 

- Χαλάζι μέτριου ή μεγάλου διαμετρήματος 

-Θυελλώδεις ανέμους 

-Υδροσιφώνες ή ανεμοστροβίλους.

Στο διάστημα 00.00-12.00 της Παρασκευής θα συνεχιστεί η έντονη κακοκαιρία στην ανατολική Ελλάδα, με τις καταιγίδες ωστόσο να εξομαλύνονται σε πρώτη φάση. Νέα ζώνη έντονων καταιγίδων αναμένεται στο νότιο Ιόνιο και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, η οποία στη συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει με την ίδια ένταση τις προαναφερθείσες περιοχές της Στερεάς - Θεσσαλίας. Παρ' όλα αυτά, θα συνεχιστούν οι παροδικά ισχυρές βροχές στα περισσότερα τμήματα.

Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με αρκετές περιοχές να επιβαρύνονται από τη μεγάλη διάρκεια των βροχοπτώσεων. 

Όσον αφορά στην Αττική, από τις 18.00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αναμένεται μεγαλύτερη επιδείνωση του καιρού, με ισχυρότατες καταιγίδες μέσα στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και της νότιας Αττικής, οι οποίες στη συνέχεια θα κινηθούν ανατολικά.

Ο καιρός της Παρασκευής
Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται άστατος καιρός, με βροχές και καταιγίδες σε δυτική και νότια Πελοπόννησο και στη συνέχεια σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.

Παρασκευή πρωί (χάρτης forecastweather)
Παρασκευή πρωί (χάρτης forecastweather)


Τα φαινόμενα θα επηρεάζουν τις προαναφερθείσες περιοχές διαδοχικά, με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα. Το απόγευμα και μέσα στη νύχτα σποραδικές καταιγίδες θα μετατοπιστούν εντός του Αιγαίου και θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος τις πρωινές ώρες με τοπικές μπόρες, κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού. Μικρή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα στη βορειοδυτική Ελλάδα. 

Παρασκευή μεσημέρι (χάρτης forecastweather)
Παρασκευή μεσημέρι (χάρτης forecastweather)


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση έως 6 Μποφόρ. Μικρή πιθανότητα για θυελλώδεις ανέμους υπάρχει στην περιοχή της Ζακύνθου και της Κεφαλλονίας, όπου δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 8 με 9 Μποφόρ για λίγες ώρες. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ και στο βόρειο τμήμα από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα. 



Στην Αττική, την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στη δυτική - κεντρική και νότια / νοτιοανατολική Αττική. Εντός του λεκανοπεδίου αναμένονται βροχές τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Υπάρχει πιθανότητα για πλημμυρικά επεισόδια λόγω των ισχυρών φαινομένων στα δυτικά του νομού ή και εντός του λεκανοπεδίου τις μεσημβρινές ώρες. Στα κεντρικά-βόρεια - βορειοανατολικά του νομού αναμένονται τοπικές μπόρες πιθανόν ισχυρές. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται αργά τη νύχτα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Τη νύχτα με ξημερώματα Σαββάτου, θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. 



 Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή. 

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός την Παρασκευή αναμένεται νεφελώδης, με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν διαστήματα με παύση φαινομένων ή και μερικά ανοίγματα του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ.Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Σε συνεργασία με το forecastweather
Πηγές- χάρτες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, meteoclub, weather, forecastweather 
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου