Breaking

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες

 Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Ποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες Όλες οι γυναίκες μπορεί να έχουν κάποιους αυξημένους κίνδυνους αναφορικά με την υγεία τους. Οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα ,όμως, όπως είναι οι ομοφυλόφιλες, οι αμφιφυλόφιλες ή πιο απλά οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες, ενδέχεται να έχουν κάποιες πιο συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την υγεία τους.

Αν και οι ατομικοί παράγοντες κίνδυνου διαμορφώνονται και από άλλους παράγοντες πέραν των σεξουαλικών προσανατολισμών και πρακτικών, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα καθώς και το τι πρέπει να κάνουν ώστε να παραμείνουν υγιείς.

Οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άγχους. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την κοινωνική απομόνωση, τη διάκριση, την απόρριψη από τα αγαπημένα πρόσωπα, τη βία και την κακοποίηση. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκαλύψει το σεξουαλικό τους προσανατολισμό καθώς και για αυτές που δεν έχουν κοινωνική υποστήριξη.

Αν μείνει χωρίς θεραπεία η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και να ξεδιπλώσει μια σειρά από προβλήματα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται προβλήματα υγείας, συναισθηματικά, συμπεριφοράς ακόμα και νομικά ή οικονομικά.

Η γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την κατάθλιψη είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να μιλήσει σε ένα άτομο που εμπιστεύεται. Το να καταφέρει να μιλήσει σε κάποιον είναι το πρώτο βήμα για να δεχτεί θεραπεία. 

Δεν είναι μόνο ψυχοσυναισθηματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με το ίδιο φύλο. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, η κολπίτιδα και οι τριχομονάδες μπορούν να μεταδοθούν από γυναίκα σε γυναικά. Το στοματικό σεξ, η διείσδυση στο κόλπο και τον πρωκτό με το δάχτυλο, και ιδιαίτερα η κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών μπορεί να συμβάλει επίσης στη μετάδοση των λοιμώξεων. 
Η σεξουαλική επαφή μεταξύ γυναικών είναι επίσης πιθανός τρόπος μετάδοσης του HIV, του ιού που προκαλεί AIDS.

Για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μια γυναικά που έχει σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες μπορεί:

• Να κάνει τακτικούς ελέγχους και αυτή και η σύντροφος. Να μην έχει ελεύθερες σεξουαλικές επαφές εκτός κι αν βρίσκεται σε μονογαμική σχέση με σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός γιατί πολλά άτομα δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ειλικρινείς σχετικά με την υγεία τους.

• Να κάνει ασφαλές σεξ. Κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ένα ανοιγμένο προφυλακτικό, ένα μικρό κομμάτι λατέξ ή διάφανης μεμβράνη. Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγεται η κοινή χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών και σε κάθε χρήση να τα καλύπτει με προφυλακτικό και μετά να τα καθαρίζει κατά τη διάρκεια της δαχτυλικής διείσδυσης μπορεί να χρησιμοποιεί γάντι από λατέξ. 

• Να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ και να αποφύγει τη χρήση ουσιών. Υπό την επήρεια του αλκοόλ ή των ουσών είναι συνήθως περισσότερες οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. 

• Να κάνει τους εμβολιασμούς που είναι διαθέσιμοι. Μπορεί έτσι να προστατευτεί από την ηπατίτιδα Β την ηπατίτιδα Α καθώς και από τον HPV αν είναι κάτω από 26. 

Οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να κάνουν κατάχρηση ουσιών. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι το στρες που σχετίζεται με την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμούς, το τραύμα του εκφοβισμού, της βίας ή της κακοποίησης που μπορεί να έχουν υποστεί, η επίδραση του σεξισμού και των διακρίσεων, καθώς και το γεγονός ότι συχνάζουν σε μπαρ ή κλαμπ αναζητώντας κοινωνική υποστήριξη. Εάν υπάρχει πρόβλημα κατάχρησης η γυναικά είναι σημαντικό να ζητήσει βοήθεια. Οι τοπικές κοινότητες καθώς και οι οργανισμοί που υποστηρίζουν την προαγωγή της υγείας των σεξουαλικών μειονοτήτων μπορούν να βοηθήσουν. 
Οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα είναι πιο ευάλωτες στην βία μέσα στο πλαίσιο της σχέσης. Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι μια σύντροφος που:

• Απειλεί να αποκαλύψει το σεξουαλικό προσανατολισμό της γυναίκας 
• Της λέει ότι οι αρχές δε θα προστατέψουν ποτέ ένα μέλος σεξουαλικής μειονότητας. 
• Της λέει ότι εάν αφήσει τη σχέση σημαίνει ότι παραδέχεται πως οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι αποκλίνουσες. 
• Υποστηρίζει ότι η βία δε συμβαίνει στις σχέσεις με το ίδιο φύλο ή ότι οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι βίαιες. 

Εάν μια γυναικά μείνει σε μία κακοποιητική σχέση σύντομα θα υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη και απελπισία. Εάν δεν αποκαλύψει το σεξουαλικό της προσανατολισμό είναι λιγότερο πιθανό να λάβει βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να δράσει γρήγορα και να μιλήσει σε κάποιον για την κακοποίηση είτε είναι φίλος είτε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο είτε ένας επαγγελματίας υγείας. Μπορεί επίσης να καλέσει τη σχετική γραμμή βοήθειας και με την καθοδήγηση των ειδικών να σχεδιάσει ένα πλάνο εγκατάλειψης του ατόμου που την κακοποιεί. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο για μια γυναίκα που ανήκει σε σεξουαλική μειονότητα να βρει έναν επαγγελματία υγείας που να γνωρίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που να νοιώθει άνετα στη συζήτηση των συγκεκριμένων αναγκών και ανησυχιών. Οι ιστοσελίδες των οργανισμών για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των σεξουαλικών μειονοτήτων μπορεί να έχουν παραπομπές σε ειδικούς. Είναι σημαντικό η γυναίκα να βρει έναν ιατρό με ενσυναίσθηση που να σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Η γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά για το σεξουαλικό της προσανατολισμό και να ρωτήσει εκτός των άλλων για το έλεγχο ρουτίνας στον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί ανάλογα με την ηλικιακή της ομάδα. Εάν δε διατηρεί μονογαμική σχέση καλό θα είναι να προγραμματίσει τακτικούς ελέγχους για τα ΣΜΝ και να μοιραστεί με τον ειδικό όλες τις σχετικές ανησυχίες. Σε κάθε περίπτωση η πρώιμη διάγνωση μπορεί να προάγει μακροπρόθεσμα την υγεία. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου