Breaking

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η ζωή στη γη καταρρέει: Μελέτη διαπιστώνει την μείωση κατά 75% σε πληθυσμους ιπταμενων εντόμων


Γερμανική μελέτη διαπιστώνει μείωση κατά 75% της βιομάζας των ιπτάμενων εντόμων τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα οικολογικής κατάρρευσης σε μεγάλη κλίμακα.
Η παγκόσμια πτώση των εντόμων προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των επιστημόνων, των πολιτικών και του ευρέος κοινού. Η απώλεια της ποικιλομορφίας και της αφθονίας των εντόμων αναμένεται να προκαλέσει διαδοχικές επιπτώσεις στην ισοροπια των τροφίμων και να θέσει σε κίνδυνο τις λειτουργιες του οικοσυστήματος μας.
Περισσότερο από 75 % πτώση σε 27 χρόνια στο σύνολο της ιπτάμενης βιομάζας εντόμων σε προστατευόμενες περιοχές. Η κατανόησή μας για την έκταση της καταστροφης και τις υποκείμενες αιτίες αυτής της εξαφανισεις βασίζεται στην αφθονία μόνο των μεμονωμένων ειδών ή των ταξινομικών ομάδων παρά στις αλλαγές στη βιομάζα των εντόμων που είναι πιο σχετικές για οικολογική λειτουργία.
Εδώ χρησιμοποιήσαμε ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο για τη μέτρηση της συνολικής βιομάζας εντόμων με τη χρήση παγίδων Malaise, που αναπτύχθηκαν πάνω από 27 χρόνια σε 63 προστατευόμενες περιοχές στη Γερμανία (96 μοναδικοί συνδυασμοί θέσης-έτους) για να συναγάγουμε την κατάσταση και την τάση της τοπικής εξαφανισης εντόμων. Η ανάλυσή μας εκτιμά ότι η εποχιακή πτώση είναι 76% και η μεσαία καλοκαιρινή πτώση φτανει το κατά 82% της βιομάζας των ιπτάμενων εντόμων κατά τα 27 έτη της μελέτης.
Δείχνουμε ότι η μείωση αυτή είναι εμφανής ανεξάρτητα από τον τύπο του οικοτόπου, ενώ οι αλλαγές στον καιρό, η χρήση της γης και τα χαρακτηριστικά των οικοτόπων δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη γενική παρακμή. Αυτή η ακόμη μη αναγνωρισμένη απώλεια βιομάζας εντόμων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση των μειώσεων της αφθονίας των ειδών που εξαρτώνται από τα έντομα ως πηγή τροφής και του οικοσυστήματος που λειτουργεί στο ευρωπαϊκό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου