Breaking

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ετοιμη η Ελλάδα «να διαβεί τον Ρουβίκωνα»: Καταθέτει όρια υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ (video)

29. Ιουλίου, 2017 
yfalo1
Έτοιμη να να καταθέσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η Ελλάδα. Οι συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας θα αφορούν την συνοριακή περίμετρο από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο.

Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Έχει υπάρξει επίσημη «προενημέρωση» των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας.
Στην ελληνική διακοίνωση θα διευκρινίζεται ότι αυτή δεν ισοδυναμεί με «μονομερή ιδιοποίηση θαλάσσιου χώρου», αλλά καθορίζει τον θαλάσσιο χώρο που η Ελλάδα θεωρεί ότι της ανήκει με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.
Η υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο έχει αυξηθεί η ετοιμότητα της Δύναμης «Δ» και βέβαια σε αεροναυτικό επίπεδο η ετοιμότητα θα κλιμακωθεί άμεσα λίγο πριν της κατάθεσης των συντεταγμένων στον ΟΗΕ.
Πριν μερικές ημέρες ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα, προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη δήλωση ότι η Αίγυπτος θα έχει σύντομα την τελική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο!
«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των συνόρων με την Κύπρο και βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα».
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος δήλωσε ότι «Το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο ο Ν.Κοτζιάς είχε ταξιδέψει αστραπιαία στην Αίγυπτο όπου συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι τα βήματα για την άμεση οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου