Breaking

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Έρευνα Σοκ: Ένας πρόχειρος υπολογισμός, για το πόσα ευρώ βγάζουν οι τράπεζες από τα POS -Κατάλαβες τώρα;

Εδώ και λίγο καιρό είχα την απορία: πόσα λεφτά κερδίζουν οι τράπεζες από τα ‘’μηχανάκια’’ pos. Έκατσα και έκανα έναν πρόχειρο υπολογισμό, τον οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από το κόστος αγοράς των pos: Οι τράπεζες τα διαθέτουν προς πώληση με μέσο κόστος περίπου τα 200 ευρώ. Υποθέτουμε ότι το κέρδος είναι τουλάχιστον τα μισά, δηλαδή 100 ευρώ. Αν πούμε ότι η χώρα έχει ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, τότε μόνο από την αγορά των pos οι τράπεζες έβγαλαν 100 εκατομμύρια ευρώ!
Οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα, είναι περίπου 8.5 εκατομμύρια. Από αυτούς υποχρεωμένοι να χτίσουν το αφορολόγητο μέσω κάρτας είναι τα περίπου τα 7,5 εκ.
Εάν ετησίως πραγματοποιήσουν αγορές κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ με κάρτα ο καθένας τους και με μέση προμήθεια το 1,5% που χρεώνει η τράπεζα, τότε από κάθε φορολογούμενο η τράπεζα εξασφαλίζει προμήθεια 15 ευρώ. Δηλαδή, από τα 7,5εκ φορολογούμενους έχει έσοδα παραπάνω από 110εκ και μάλιστα σε ετήσια βάση!
Αν πραγματοποιήσουν αγορές 2000 ευρώ, τότε κερδίζουν 220εκ!!
Με 3000 ευρώ, 330 εκ!!
Τώρα αν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε εξαναγκάσουν για πληρωμές λογαριασμών με την κάρτα (άρα αυτό σημαίνει κατάργηση των χρημάτων), έχουμε και λέμε:
Ας πούμε πως τα 8.5 εκατομμύρια φορολογούμενων έχουν ο καθένας ένα λογαριασμό της τάξης των 500 ευρώ να αποδώσουν τον χρόνο και με μέση προμήθεια το 1%. Στα 500 ευρώ το 1 ευρώ γίνεται 5 ευρώ. Επί 8,5εκ, άλλα 40 και βάλε εκατομμύρια μπαίνουν στα ταμεία τους!
Σε μια εκλογικευμένη βάση τουλάχιστον 300εκ τον χρόνο θα κερδίζουν οι τράπεζες μόνο από την προμήθεια των αγορών που θα κάνει ο καθένας μας με κάρτα.
Υπενθυμίζω πως αυτά τα λεφτά δεν πηγαίνουν στο κράτος, αλλά στις τράπεζες.
Όπως βλέπετε, 300 τουλάχιστον εκατομμύρια ετησίως θα πηγαίνουν στις τράπεζες με αυτόν τον πρόχειρο υπολογισμό, από την προμήθεια των pos. Στα 10 χρόνια 3 και βάλε δις, αν το μέτρο επεκταθεί!
Γιατί λοιπόν αυτά τα λεφτά να μην πηγαίνουν στο κράτος;
Υ.Γ.2. Όλα αυτά που αναφέρονται στο κείμενο είναι υποθετικά, μιας και δεν έχω σπουδάσει οικονομικά. Απλά αυτό το κείμενο το έγραψα, για να δει ο κόσμος τι περίπου γίνεται με τα pos.
Με Εκτίμηση.
Ντάμπος Νίκος
το είδαμε diaforetiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου