Breaking

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Συμφωνία στην G20 εκτός... κλίματος

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Συμφωνία στην G20 εκτός... κλίματος Οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 που συνεδριάζουν στο Αμβούργο συμφώνησαν στο περιεχόμενο της έκδοσης του κοινού τελικού ανακοινωθέντος για την λήξη της συνόδου, σύμφωνα με γερμανικές και γαλλικές πηγές.

Οι ηγέτες του 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών συμφώνησαν σε συμβιβαστική κοινή τους δήλωση κορυφής για την αλλαγή του κλίματος, η οποία, ωστόσο, «εμπεριέχει ως σημείωση» την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες προκειμένου να τους βοηθήσουν στην πρόσβαση και χρησιμοποίηση πιο καθαρών και αποτελεσματικών ορυκτών καυσίμων, καθώς και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας».

Όπως αναφέρθηκε, το τελικό κείμενο θα αποτυπώνει τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών χωριστά από των υπολοίπων 19 κρατών, γεγονός που αποδεικνύει τη διαφοροποίηση της Ουάσιγκτον και τον αναγκαίο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, ώστε να αποτραπεί το καθολικό ναυάγιο.



Η συμφωνία για το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο


Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου, δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει κοινή διατύπωση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος με την Ουάσινγκτον να επιμένει για αναφορά σχετική με τα ορυκτά καύσιμα στο τελικό ανακοινωθέν.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 επέτυχαν συμβιβασμό για το εμπόριο αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν «να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής». 

Ωστόσο, αναγνώρισαν «τον ρόλο των εργαλείων νόμιμης άμυνας στο εμπόριο», μετέδωσε το DPA επικαλούμενο αξιωματούχους που είχαν γνώση των εξελίξεων.



Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

- Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

- Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

- Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

- Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

- Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου