Breaking

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Οταν θα χυνόταν αίμα ανάμεσα σε Κορίνθιους και Συνοικισμιώτες..!


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ:
Ο κ.Τρύφων Καραβούλιας έχει γράψει ένα εξαιρετικό λεύκωμα με ανταποκρίσεις στις Αθηναϊκές εφημερίδες ειδήσεων που αφορούσαν την Κόρινθο.
Το λεύκωμα λέγεται: "Κόρινθος 100 χρόνια ανταποκρίσεις".
Μέσα στις σελίδες του περνά η ζωή και τα προβλήματα της πόλης και έχουν εξαιρετικό ιστορικό αλλά και κοινωνικό ενδιαφέρον.
Ανάμεσα στις πολλές ειδήσεις σήμερα ξεχωρίσαμε μία που έχει σπουδαίο ενδιαφέρον και εξηγεί και πολλά πράγματα για την κοινωνική δομή της πόλης μας.
Στις 7 Μαϊου του 1928, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό οι Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν εγκαταστήσει τα παραπήγματα τους στην  πλατεία της πόλης (Περιβολάκια).
Τους υποδείχθηκε απο τις τότε αρχές να φύγουν απο εκεί και να πάνε στον σημερινό Συνοικισμό κάτι που οι ταλαίπωροι πρόσφυγες αρνήθηκαν να κάνουν.
Ετσι το απόγευμα της 7ης Μαϊου μία ομάδα 200 ντόπιων Κοριν΄λθιων επιτέθηκε στον καταυλισμό των προσφύγων και χρειάστηκε όπως λένε οι ανταποκρίσεις η δύναμη της αστυνομίας αλλά και ένας λόχος της σχολής Μηχανικού για να αποτραπεί η αιματοχυσία που ήταν δεδομένη.
Η χωροφυλακή βίαια ξήλωσε όλα τα παραπήγματα και τα μετέφερε εκεί που σήμερα είναι η προσφυγική συνοικία.
Η είδηση αυτή δείχνει απο πόσα κύματα πέρασε η κοινωνία της νεώτερης Κορίνθου για να ομογενοποιηθεί.
Αποδεικνύει επίσης τον λόγο που οι παλιοί πρόσφυγες και οι παλιοί κάτοικοι του Συνοικισμού είχαν πάντα μία καχυποψία για το κέντρο της πόλης. Μία καχυποψία που έχει περάσει στο DNA των Συνοικισμιωτών και μάλλον όχι άδικα αφού τα πρώτα χρόνια δεν τους ήθελαν οι Κορίνθιοι, όπως συνέβη σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Ο χρόνος όμως έφερε την ενότητα και έκλεισε το κεφάλαιο αυτό.
Απο αυτό το εξαιρετικό βιβλίο θα αντλήσουμε και άλλες σημαντικές για την Κόρινθο ιστορικές και δημοσιογραφικές αναφορές...! 
Street Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου