Breaking

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Μέδουσα: Γιατί βαφτίσαμε έτσι την κακοκαιρία του Ιουλίου


Πώς προέκυψε το όνομα "Μέδουσα" για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τι λέει στο Νews 24/7 ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός και ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος
Της Νίκης Μπάκουλη
Διαβάσατε για το "φαινόμενο Μέδουσα" που σάρωσε από τη Δευτέρα 17/7 όλη την Ελλάδα και πέραν των καταστροφών που προκάλεσε, άφησε πίσω του έναν νεκρό. Δεν διαβάστε όμως, πώς προέκυψε το όνομα "Μέδουσα" για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα και σύμφωνα με τους ειδικούς τελούν υπό ύφεση. Για αυτό είναι News 24/7 εδώ. Για να απαντά σε ερωτήσεις... που από μία, έγιναν δύο.
 

Γιατί δίνουν ονόματα στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Τάσο Αρνιακό, μόλις θέσαμε την απορία μας τον ακούσαμε να μας ρωτά "γιατί το χειμώνα το φαινόμενο του χιονιά το λέγαμε "Αριάδνη";". Τότε διαπιστώσαμε πως τελικά είχαμε δυο απορίες, τις οποίες τακτοποίησε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1. "Κατ' αρχάς, τα ονόματα διαλέγονται ώστε να "μένει" ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στο μυαλό των πολιτών, μαζί με τις προειδοποιήσεις", δεδομένου ότι οι περιγραφές των φαινομένων είναι πιο αναλυτικές και η ουσία ενδεχομένως να χάνεται. Ποιος αναλαμβάνει χρέη νονού; "Όποιος προλάβει (γελάει). Οι επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες δεν δίδουν ονόματα. Εν προκειμένω, η βάπτιση της Αριάδνης και της Μέδουσας ανήκει στο Ελληνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που επιλέγει ονόματα από την ελληνική μυθολογία". Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, από το 19ο αιώνα, όταν οι μετεωρολόγοι διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί και οι τεχνικοί όροι (βλ. γεωγραφικές συντεταγμένες) της θέσης που εκδηλωνόταν ένας τυφώνας δημιουργούσαν προβλήματα στην επικοινωνία -καταγραφής και εξέλιξης του όποιου φαινομένου. Δημιουργούσαν και σύγχυση, όταν υπήρχαν περισσότεροι από ένας τυφώνας, παράλληλα. Για αυτό, επέλεξαν να χρησιμοποιούν σύντομα και διακριτά ονόματα, γεγονός που όπως διαπιστώθηκε βοηθούσε και τον κόσμο να προετοιμαστεί. Από το 1953 τα ονόματα υπάρχουν σε καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (με αλφαβητική σειρά) και ενημερώνονται πια από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πρόκειται για έξι λίστες που χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής. Για την ιστορία, έως το 1979 είχαν μόνο γυναικεία ονόματα, αλλά έπειτα από σχετικές διαμαρτυρίες... προστέθηκαν και ανδρικά. Αυτά φαινομένων που αφήνουν πίσω πολλούς νεκρούς ή προκαλούν τεράστιες καταστροφές (βλ. Κατρίνα), διαγράφονται.
Πίσω στην Ελλάδα και σε αυτό που μας ξημέρωσε τη Δευτέρα 17/7, πώς προέκυψε το "Μέδουσα"; "Θα κάνω μια υπόθεση και θα σας πω επειδή είμαστε στο καλοκαίρι και σε αυτήν την εποχή έχουμε μέδουσες στις θάλασσες μας, ήταν λογικό να γίνει αυτή η επιλογή". Ειδικά φέτος, οι ελληνικές θάλασσες γέμισαν μέδουσες, υπήρξε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το News 24/7 σας ενημέρωσε ενδελεχώς για τους λόγους της έντονης αυτής, εμφάνισης.

Δεν το έχω ξαναδεί σε 31 χρόνια

Φυσικά, το ρεπορτάζ δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Γιατί πριν τη "Μέδουσα" είχαμε δυο καύσωνες, σε απόσταση 15 ημερών. Στοιχείο που επίσης, δεν είναι συνηθισμένο. Ούτε ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του  Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ έχει ξαναδεί δυο καύσωνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες "στα 31 χρόνια που είμαι στην Μετεωρολογική Υπηρεσία". Το News 24/7 επικοινώνησε μαζί του, για να προσπαθήσει να εξηγήσει τι έχει πάθει ο καιρός και όσα σε περιμένουν, από εδώ και στο εξής.
"Για τα μέσα του καλοκαιριού, προφανώς δεν είναι συνηθισμένο αυτό που συμβαίνει. Μάλιστα, το είπαμε και στην ερώτηση σας, για τους καύσωνες και τη μια κακοκαιρία -και μάλιστα παρατεταμένη-, σε διάστημα 15 ημερών από το ένα φαινόμενο στο άλλο, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο". Και ο λόγος είναι αυτός που φαντάζεσαι. "Ό,τι γίνεται, ανήκει στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι νεότερες απόψεις λένε ότι η εμφάνιση ακραίων φαινομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι οι επιπτώσεις του ανθρωπογενούς παράγοντα στην κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, είναι ακραίο μόνο ότι είχε πάρα πολλές βροχές και μάλιστα, σε όλον τον κορμό της χώρας -στο βόρειο, στο νότιο και το ανατολικό Αιγαίο. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο για το καλοκαίρι. Καταιγίδες μπορούμε να έχουμε πολλές φορές και τον Ιούλιο, κυρίως από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Αυτές οι περιοχές είναι πιο συνηθισμένες και σε πιο ακραίες τιμές. Όλο όμως, αυτό το "πακέτο" σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, δυτικά, κεντρικά και βόρεια είναι εξαιρετικά σπάνιο".
Οι πιο ακραίες καταστάσεις "ήταν οι χαλαζοπτώσεις στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, οι ξεροπόταμοι που πλημμύρισαν στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές και δημιούργησαν προβλήματα. Η Λάρισα είχε σοβαρά προβλήματα με τη συνεχή βροχή, όπως και η Λήμνος. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των επιπτώσεων αυτών: των πολλών ωρών βροχής. Προέκυψαν πολλά προβλήματα, με έναν κτηνοτρόφο να χάνει, δυστυχώς τη ζωή του με τον κεραυνό.
 
Ο κ. Λάλος είχε να επισημάνει κάτι που θα το έλεγες και σημαντικό: "Στις οδηγίες που δόθηκαν από την Πολιτική Προστασία, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ, όσοι κινούνται στα βουνά και όχι μόνο -κυρίως όμως, στα βουνά γιατί εκεί είναι οι άνθρωποι εκτεθειμένοι και επιχειρούν να κρυφτούν κάτω από μεγάλα δένδρα- ήξεραν πως θα υπάρξουν πολλοί κεραυνοί και άρα υπήρχε ο φόβος να υπάρξουν θύματα. Οι προειδοποιήσεις είναι πάντα, σημαντικές για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα 17/7, ήταν ένα σύστημα πολύ δυνατό για την εποχή και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σύνεση από τους πάντες. Δεδομένου ότι κρατούσε τις βραδινές ώρες, όταν ο κόσμος δεν έχει την πληροφόρηση και την ορατότητα της ημέρας, ήταν πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ενημερωμένοι".
Δεν θυμάται να έχει ζήσει η Ελλάδα ό,τι ζει φέτος τον Ιούλιο "δηλαδή, κάτι το τόσο ακραίο που να καλύπτει όλη τη χώρα", στα 31 χρόνια που εργάζεται στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ, παρ' όλα αυτά, θα σας σύστηνε να το συνηθίσετε.
"Σε κάποιες περιοχές, ας πούμε στη Λάρισα ή τη Σάμο, έχει τύχει να παρουσιαστούν μεγαλύτερες τιμές ύψους βροχής. Δηλαδή, πιο ακραία φαινόμενα. Αλλά τέτοιο πράγμα, να πιάνει από την Καλαμάτα, το Ιόνιο, όλον τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας, τις Σποράδες, το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο, δεν έχει ξανασυμβεί. Ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να το βρω εγώ, στην αναζήτηση των δεδομένων που έχω. Είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, ακόμα και αν έχει παρουσιαστεί άλλες δυο φορές στον 20ο αιώνα". Πόσο συχνά να το περιμένουμε τον 21ο; "Πραγματικά, μπορούμε να έχουμε τρεις μήνες που να μη βρέξει, ακόμα και στο καταχείμωνο και σε μια μέρα να βρέξει όσο δεν έχει βρέξει σε ένα χρόνο, παντού. Φυσικά, αυτό δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα, γιατί δεν μπορεί να πέφτει τόσο μεγάλη ποσότητα βροχής, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όλα τα απότομα, που διαρκούν πολύ λίγο και έχουν τόνους βροχής, είναι λογικό πως θα δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτά, σε κάποιο βαθμό θα παρουσιαστούν και στο μέλλον. Σε τοπικό επίπεδο; Πιο εκτεταμένα; Δεν το ξέρει κανείς αυτό. Οι προγνώσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, δεν μπορούν να ξεπερνούν με καλή επιτυχία τις 5 με επτά ημέρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου