Breaking

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Κακοκαιρία προ των πυλών

 Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Κακοκαιρία προ των πυλών Σημαντική κακοκαιρία αναμένεται από τις επόμενες ώρες έως και το βράδυ της Δευτέρας, να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις, την κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και τους ισχυρούς ανέμους. Τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους είναι σε θέση να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η σχετικά ασυνήθιστη για την εποχή διαταραχή με έντονα τα χαρακτηριστικά του Φθινοπωρινού καιρού θα διαρκέσει έως και την Τρίτη, όμως ο καιρός θα βελτιωθεί ξανά και το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει, όπως και τα μποφόρ στα πελάγη. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, αναμένεται να πέσει περίπου κατά 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. 

Ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη 


Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη , ο καιρός εξακολουθεί να διατηρείται σε θερμοκρασιακές συνθήκες "Φθινοπώρου" με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 20-22 βαθμούς Κελσίου λόγω ψυχρών αέριων μαζών.



Ένα μέρος αυτών των ψυχρών αέριων μαζών της κεντρικής Ευρώπης θα μας επισκεφθεί από τη Κυριακή και θα διαρκέσει έως και τη Τρίτη. Η σχετικά σύντομη παραμονή αυτής της διαταραχής θα είναι και η αιτία που θα ρίξει το θερμόμετρο στη χώρα μας, αρκετούς βαθμούς κάτω από τους 30.



Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού 

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέσα στη διάρκεια της Κυριακής, πρώτα από τα βορειοδυτικά και στη συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα με εξαίρεση τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. 

Xαλαζόπτωση και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα 

Συγκεκριμένα, ραγδαία μεταβολή έρχεται από το πρωί της Κυριακής αρχικά στη δυτική - κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες όπου μέχρι και το μεσημέρι θα επεκταθούν στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη δυτική - κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν ένταση και διάρκεια στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στις προαναφερθείσες περιοχές με πιθανή την χαλαζόπτωση και την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. 



Από το απόγευμα και μέσα στη νύχτα της Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα επηρεάζοντας την ανατολική Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, βόρεια - ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες και τη Θράκη. Κυρίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις Σποράδες τα φαινόμενα αναμένονται να είναι έντονα. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν από βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τοπικά τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. 



Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να καταγράφει βουτιά άνω των 10 βαθμών Κελσίου. Η πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα θα γίνει το βράδυ της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας. 

Βροχές και στα βόρεια της Αττικής 

Ηλιοφάνεια θα υπάρχει τις πρωινές ώρες στην Αττική με τοπικές αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα εξαφανιστούν. Από τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει στα δυτικά και βόρεια του νομού και μέσα τη νύχτα περιμένουμε και τις πρώτες βροχές με τον καιρό να παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης. Πιθανή καταιγίδα θα σημειωθεί αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στα βόρεια του νομού. 

Xάρτης του forecastweather.gr
Xάρτης του forecastweather.gr


Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά και βόρεια τοπικά θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 30-33 βαθμούς Κελσίου. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τη νύχτα. 



Ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη συμπρωτεύουσα από το πρωί της Κυριακής. Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν σε αρκετά σημεία του νομού. 
Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος. Τη νύχτα και το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένονται εκ νέου ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες με πιθανή χαλαζόπτωση. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 6 Μποφώρ , τοπικά εντός του Θερμαϊκού κόλπου τα 7-8 μποφόρ. 



Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση περίπου 6-8 βαθμούς Κελσίου, και η μέγιστη θα κυμανθεί μεταξύ 22-24 βαθμών Κελσίου. 

Παραμένει άστατος ο καιρός τη Δευτέρα, στους 26-28 ο υδράργυρος
Τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμένει άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη δυτική - κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο, όπως επίσης και τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με λίγοτερη ηλεκτρική δραστηριότητα όμως με αρκετή βροχή. 



Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα κυρίως στο ύψος της Θεσσαλίας - Σποράδων και τη κεντρική Μακεδονία. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τη νύχτα και από τα δυτικά ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 Μποφώρ. Αντίστοιχα και στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα , περίπου 6-10 βαθμούς πιο κάτω από τις φυσιολογικές τιμές , με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 26-28 βαθμούς στη μέγιστη τιμή του. Περισσότερη ζέστη αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα θα συνεχίσει να κάνει στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με το θερμόμετρο εκεί να φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Αισθητή πτώση θερμοκρασίας στην Αθήνα

Βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στην Αττική. Ο καιρός θα παραμείνει άστατος μέχρι και τις πρώτες βραδυνές ώρες , ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθήτη πτώση και θα κυμανθεί έως τους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τη νύχτα, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Βελτίωση από την Τρίτη 

Τη Τρίτη 18 Ιουλίου οι βροχές θα σταματήσουν στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη Θράκη , την ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , τις Κυκλάδες και τη Κρήτη. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο (το γνωστό μελτέμι) θα εξακολουθούν να πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει με το θερμόμετρο να δείχνει μέγιστες τιμές κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Πηγές πληροφοριών/ χάρτες: meteoclub.gr, forecastweather.gr, weather,gr, xalazi.gr, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Σύστημα Ποσειδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου