.

.

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Υψηλές θερμοκρασίες - Έρχεται μίνι καύσωνας

 8 Ιουλίου 2017

Υψηλές θερμοκρασίες - Έρχεται μίνι καύσωνας Μετά το καυτό τετραήμερο του Ιουνίου με τα θερμόμετρα να δείχνουν μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου, ένα νέο κύμα καύσωνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την επόμενη εβδομάδα. 

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα και 39ο C στα ηπειρωτικά.Το Σάββατο, στην Αθήνα, το θερμόμετρο θα δείξει 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας 38ο C.Στους 36ο C θα φθάσει η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα, την Κυριακή, ενώ σε δυτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας το θερμόμετρο θα δείξει 38-39 βαθμούς. 

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα και 39ο C στα ηπειρωτικά.Σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει και τους 40-41 βαθμούς. 

Χαρακτηριστικό της εβδομάδας που διανύουμε είναι το ισχυρό μελτέμι που φτάνει τα 7-8bf τοπικά στο Αιγαίο αλλά και στην στεριά κυρίως των ανατολικών ηπειρωτικών. Το γεγονός αυτό έχει κρατήσει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα τον υδράργυρο στους 32-33°C, παράλληλα όμως ο ισχυρός βοριάς έχει γίνει και αιτία για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών και στην Αττική με τελευταία αυτή στο Κρυονέρι αλλά και στην περιοχή της Αρτέμιδας. Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να μειώνεται μιας και το μελτέμι φαίνεται να διατηρείται ελαφρώς εξασθενημένο μέχρι και την Δευτέρα μαζί με την παράλληλη άνοδο του υδραργύρου. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός το Σάββατο θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα . Από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου άνευ σημασίας ενώ υπάρχει και μικρή πιθανότητα για την εκδήλωση τοπικών όμβρων στο βόρειο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας κατά μήκος των συνόρων με τη συνοδεία μεμονωμένων ηλεκτρικών εκκενώσεων. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά όπου εκεί ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 37-38°C όπως επίσης και το εσωτερικό της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 34-35 και τοπικά 36°C . Oι άνεμοι ΒΔ στα 6-7bf στο Αιγαίο και τοπικά στις Κυκλάδες και 8bf , 4-5bf στο Ιόνιο και 5-6bf στο Καρπάθιο.

Tην Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει αίθριος σε όλη τη χώρα με αρκετή ζέστη τις μεσημβρινές ώρες και την ηλιακή ακτινοβολία από 9.0 έως 9.9 UV.Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο ανατολικό τμήμα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας ενώ μικρότερη είναι η πιθανότητα για την ανατολική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα ανέβει την Κυριακή λίγο ακόμα κυρίως πάλι στα δυτικά ηπειρωτικά όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38-39°C σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. 
Τους 38-39°C και ίσως και 40°C θα δείξει το θερμόμετρο σε περιοχές της Θεσσαλίας ενώ τους 38°C θα δείχνουν και τα θερμόμετρα σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί ~ στους 35°C. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα 6-7bf στο Αιγαίο στα 4-5bf στο Ιόνιο και στα 5-6bf στο Καρπάθιο.


Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ από το μεσημέρι και μετά νεφώσεις θα αναπτυχθούν και πάλι στον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου, της δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας ,της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στην περιοχή της Πίνδου και της δυτικής Μακεδονίας ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις ενώ μικρότερη αλλά υπαρκτή είναι και η πιθανότητα για βροχές στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Μακεδονίας. Ο εξασθενημένος άνεμος στο Ιόνιο πέλαγος θα ανεβάσει κι άλλο τις θερμοκρασίες στα δυτικά ηπειρωτικά που θα αγγίξουν τους 39-40°C στην Αιτωλοακαρνανία ,την Αχαϊα, την Ηλεία σε αντίθεση με τα ανατολικά ηπειρωτικά όπου ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 35-36°C στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας του μελτεμιού. H κίνηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου σε συνδυασμό με τις σχετικά ψυχρές μάζες που επικρατούν στη βόρεια Ευρώπη θα μεταφέρουν εκ νέου στη χώρα μας θερμές αέριες μάζεςΠάντως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας καθώς και στην πεδιάδα των Γιαννιτσών και σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας ο υδράργυρος το μεσημέρι δεν θα δυσκολευτεί να δείξει ακόμα και τους 39°C.Oι άνεμοι στο Ιόνιο πέλαγος θα εμφανιστούν εξασθενημένοι στα 2-4bf ενώ στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 7 και τοπικά στις Κυκλάδες τα 8bf. Στο Καρπάθιο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα 5-6bf.

 Όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού φαίνεται πως από την Τρίτη και μετά η κίνηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου σε συνδυασμό με τις σχετικά ψυχρές μάζες που επικρατούν στη βόρεια Ευρώπη θα μεταφέρουν εκ νέου στη χώρα μας θερμές αέριες μάζες στην κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα προερχόμενες από τη βόρεια Αφρική που θα ανεβάσουν και πάλι τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα.Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν και πάλι πάνω από τους 40°C αλλά αυτή τη φορά το ταβάνι φαίνεται να είναι κοντά στους 41-42°C και αυτοί σε περιοχές όπως το εσωτερικό της Θεσσαλίας τη δυτική Στερεά και ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.


(Oι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας)(Η κίνηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου σε συνδυασμό με τις σχετικά ψυχρές μάζες) 

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 
Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AMNAwebTV

Loading...