Breaking

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη: Δείτε πόσα «τσέπωσαν» οι δανειστές από τα δάνεια προς την Ελλάδα

daneia

Τεράστια κέρδη αποκόμισαν Γερμανία και Αυστρία από τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας – Οι Έλληνες γονάτισαν από τη λιτότητα και στην Ευρώπη κάνουν… ταμείο
Ζεστό χρήμα εισέπραξαν η Γερμανία και η Αυστρία από τη δυστυχία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων (Sueddeutsche Zeitung και Der Standard) Γερμανία και Αυστρία έκαναν «business» με τα ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Der Standard σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρει ότι η Αυστρία κέρδισε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, 240 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 111,44 εκατομμύρια ευρώ μόνον από τόκους για το διμερές δάνειο που είχε παραχωρήσει το 2010 στην Ελλάδα, ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην κορύφωση της κρίσης χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και το πρόγραμμα αυτό διεκπεραίωναν οι κεντρικές τράπεζες των επί μέρους χωρών, μεταξύ των οποίων και η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με την ΑΚΤ, οι εισπράξεις της Αυστρίας σε τόκους από τα ελληνικά ομόλογα, ανήλθαν μέχρι το 2016 σε 190 εκατομμύρια ευρώ – ποσόν το οποίο θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το 2013.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να μεταφέρουν τα ποσά αυτά από τόκους των ομολόγων στα υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους, και αυτά να καταβληθούν στη συνέχεια στην Αθήνα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.
Στην Αυστρία ψηφίστηκε ένας σχετικός νόμος, η ΑΚΤ μετέφερε τα χρήματα στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο τα χρήματα αυτά, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Der Standard, για το 2013 είχε καταβληθεί μία δόση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, «όμως μετά την εκλογική νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 χειροτέρεψε η σχέση της χώρας προς τους πιστωτές. Τα χρήματα για το 2014 πάγωσαν σε έναν λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης στο Λουξεμβούργο και από τότε δεν υπήρξαν περαιτέρω ροές πληρωμών προς την Ελλάδα και παρόμοια στάση έχουν κρατήσει και οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ».
Προ δύο ημερών η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung έκανε λόγο για 1,34 δις ευρώ καθαρού γερμανικού κέρδους μέσω δανείων που χορηγήθηκαν Ελλάδα αλλά και από την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.
Στα κέρδη που έχει αποκομίσει το γερμανικό δημόσιο από δάνεια προς την Ελλάδα αλλά και αγορές ελληνικών ομολόγων αναφέρεται δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι το όφελος ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ.
Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται σε ένα έμβασμα ύψους 412 εκατομ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα, όπως προέβλεπε ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πληρωμή προς την Ελληνική Δημοκρατία». Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, «τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα. Και ως προς αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι.
Όπως διευκρινίζει η SZ, το εν λόγω ποσό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, «η ύπαρξη του οποίου μόνο σπανίως λαμβάνεται υπόψη στη Γερμανία: Πρόκειται για κέρδη από δάνεια και αγορές ομολόγων προς όφελος της Ελλάδας (σ.σ. για τη χρηματοδότηση της χώρας)». Το κέρδος ανέρχεται συνολικά σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του κόμματος των Πρασίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου