Breaking

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Νέα μέτωπα στην Πάτρα, κοντά στο Πανεπιστήμιο και κοντά σε κατοικημένη περιοχή στα Μέγαρα – Καταγραφή ζημιών και επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στη Μάνη – Πάνω από 50 φωτιές σε ένα 24ωρο – Δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας για την Τρίτη Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές διαδέχθηκαν τον τετραήμερο καύσωνα που έπληξε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η απόλυτη ξηρασία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τους ανέμους, σε πολλές περιπτώσεις ισχυρούς, που ακολούθησαν, δημιούργησαν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές, κυρίως της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καούν και σπίτια, αποτέλεσε ένα πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, οχήματα και αεροσκάφη είναι εμφανής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Μάνης, δεν έλειψαν και οι λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς η αναζωπύρωση του αρχικού μετώπου είχε ως συνέπεια τη μεγάή καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Λακωνίας και οι κάτοικοί της.
Τις τελευταίες ώρες έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές τόσο στα Μέγαρα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όσο και στην Πάτρα, κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην Κέρκυρα. Μικρότερα μέτωπα υπάρχουν στο Αγρίνιο, στη Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6 το πρωί της Κυριακής, έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, είχαν ξεσπάσει συνολικά πάνω από 50 πυρκαγιές, ενώ στη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν και άλλες.
Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε δελτίο για την επικινδυνότητα πυρκαγιών ενόψει της Τρίτης, εστιάζοντας στις περιοχές της Αττικής, της Νότιας Εύβοιας και των Δωδεκανήσων. Στην περιοχή της Μάνης, ο κίνδυνος για αύριο είναι υπαρκτός, αλλά μειωμένος.
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Εικόνα 0Μέτωπο κοντά στο πανεπιστήμιο Πάτρας
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σημείο της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πανόραμα Μεγάρων
Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξηρόμερο Αγρινίου
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος. Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Μεγάλη φωτιά στη Νότια Κέρκυρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έχει σπεύσει στην περιοχή ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Καταγραφή ζημιών και επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στη Μάνη
Μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».
Όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».

Εικόνα από την πυρκαγιά στο Καλό Νερό

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Εικόνα 1Φωτιά σε παράνομο σκουπιδότοπο στο Καλό Νερό Μεσσηνίας
Φωτιά ξέσπασε στο Καλό Νερό σε σημείο που είχε δημιουργηθεί παράνομος σκουπιδότοπος κάτω από τη γέφυρα των γραμμών του τραίνου στην κατεύθυνση προς Κυπαρισσία. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από το Π.Κ. Κυπαρισσίας που επιχειρούν για την κατάσβεσή της.
Πυρκαγιά και στο Κάτω Καστρίτσι, στην Αχαΐα
Μία ακόμη πυρκαγιά σε αγροτοδασικη έκταση ξέσπασε στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι Νομού Αχαϊας.Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου