Breaking

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Χαράτσι στα αναπηρικά επιδόματα – Θεωρείται εισόδημα, επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης


Χιλιάδες άτομα με αναπηρία επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης για τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα θεωρούν ως εισόδημα και με τον τρόπο αυτό υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής της εισφοράς.

Έτσι, άτομα με αναπηρία κάτω του 80%, καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω τα οποία δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα, επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης εδώ και δύο χρόνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θεωρούν τα επιδόματα αυτά ως εισοδήματα, απαλλασσόμενα μεν από το φόρο εισοδήματος, αλλά υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης! Έτσι, χιλιάδες ΑμεΑ καλούνται να πληρώνουν άδικα την εισφορά αυτή.
Ταυτόχρονα, επειδή τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων θεωρούνται «εισόδημα», προσαυξάνουν τεχνητά τα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν απαλλαγές κι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλα κοινωνικά επιδόματα, που χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος.
Το αποτέλεσμα της ερμηνείας που δίνει σχετική εγκύκλιος είναι τα ποσά αυτά να θεωρηθούν αυτομάτως ως εισοδήματα φοροαπαλλαχθέντα, επί των οποίων όμως πρέπει να επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου