Breaking

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κινόα: Η υπερτροφή και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν












Κινόα: Η υπερτροφή και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν
Η Chenopodium quinoa, ή απλώς quinoa, είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας Amaranthaceae (αμάραντο) που προέρχεται από τις πλαγιές του Ειρηνικού των Άνδεων στη Νότια Αμερική.
Καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους των Inca από το 5000 π.Χ. ως η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα. Η καλλιέργεια της Κινόα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι χωρίς γλουτένη και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 8-22% ποσοστό μεγαλύτερο μέσο όρο από τα κοινά δημητριακά, ρύζι, σιτηρά, κριθάρι.
Quinoa, Amaranth, “Απαγορευμένες” Υπερ-τροφές.
Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική του αξία από τα Ηνωμένα Έθνη που το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για το 2013.
Η κινόα περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει ταιριάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Ο σπόρος της κινόα προσομοιάζει με αυτόν των παντζαριών και του σπανακιού.
Η Κινόα παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί και σαν ποτό, το λεγόμενο Chichi, από τους Ίνκας. Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών, και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών. Η κινόα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να εντείνει το κορεσμό. Εκτός αυτού, έχει θεωρηθεί ότι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών και περιέχει βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κινόα είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, και D) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας και τα επίπεδα της υγεία μας ιδιαίτερα υψηλά.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί.. σε σαλάτες, κέικ, γλυκά ή να αντικαταστήσουν το ρύζι. Οι νιφάδες μπορεί να καταναλωθούν για πρωινό μαζί με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι.
Είναι κατάλληλα για…
χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα, χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους, άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και ασθενείς με κοιλιοκάκη. Αποτελεί μια διατροφική, οικονομική, εύχρηστη πηγή τροφής ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από …
άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά. Θα πρέπει να το λαμβάνουν με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους .
Ο σπόρος περιέχει περίπου 38% υδατάνθρακες 19% πρωτείνες, 5% λιπαρά ζάχαρη 5%. Τα 100 γρ άψητων σπόρων αποδίδουν 368 θερμίδες
Με την συνεργασία της Ιωάννας Βασιλακοπούλου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, ιρείας
logodiatrofis.gr.
onmed.gr
Πίνακας αλκαλικών-Όξινων Τροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου