Breaking

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου


Λίγες ώρες μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα της αδράνειας για την οποία έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των υποδομών για την διαχείριση απορριμμάτων. Όπως είπε, μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, που έχει ήδη θεσπιστεί, απελευθερώνεται 1 δισ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων από το ΕΣΠΑ. «Πλέον κάθε εβδομάδα αυτό το μήνα είτε εγκαινιάζεται είτε εντάσσεται σε χρηματοδότηση ένα μεγάλο έργο, όπως την άλλη βδομάδα στην Κοζάνη». Πρόκειται για την πρώτη ΣΔΙΤ απορριμάτων που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΔΙΑΔΥΜΑ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.
Μιλώντας στην 11η πανελλήνια σύνοδο των φορέων διαχείρισης αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο αναπληρωτής υπουργός, παρουσίασε τον σχεδιασμό με την δημιουργία 116 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια. Από αυτές, οι 49 θα είναι Μηχανικής και Βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων, δυναμικότητας περίπου 2,5 εκατ. τόνων ανά έτος. Επιπλέον, κατασκευάζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης με ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί δύο αντίστοιχες μονάδες και μια μονάδα βιοαερίου στην Κρήτη. Νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα αποκτήσει η Θήβα και οι Σέρρες που πρόσφατα, υπογράφηκε η σύμβαση με ΣΔΙΤ και έπεται της Ηπείρου (ΣΔΙΤ).

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Για τις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, για να αποφασίσει για την τύχη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του φορέα και της Περιφέρειας, η οποία θα δεσμεύει τον φορέα για τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ανάδοχο του έργου.
Σύμφωνα με τον υπουργό η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από το μέσο όρο στην Ευρώπη (510 kg ανά κάτοικο, ανά έτος, έναντι 447 αντίστοιχα), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της χώρας μας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και μόλις το 16% ανακυκλώνεται και το 3% λιπασματοποιείται. «Ο στόχος του 50% διαλογή στην πηγή είναι μία ποιοτική διαφορά που πρέπει να την υλοποιήσουμε», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου