Breaking

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Αμετακίνητος ο Μπουτάρης για τα σκουπίδια! «Να κατεβείτε να δουλέψετε»

Αποφασισμένος να προχωρήσει την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη για να καθαρίσει η πόλη από τους χιλιάδες τόνους των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εξαιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Να κατεβείτε να δουλέψετε. Να χτυπήσετε καρτέλα μαζί με τον ιδιώτη και να σας χειροκροτήσει όλη η πόλη. Ζητάμε από όλους να έρθουν να βγουν τρεις μέρες στους δρόμους, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, μαζί τον ιδιώτη για να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη» είπε ο δήμαρχος, απευθυνόμενος προς τους συμβασιούχους, που έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως εάν οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στον καθαρισμό της πόλης «ο ιδιώτης δεν θα έρθει για τρεις ημέρες, αλλά δεκατρείς. Δεν μπορεί να μείνει η κατάσταση έτσι».
Οι εργαζόμενοι εξέλαβαν την πρόταση Μπουτάρη για συνεργασία με τον ιδιώτη ως «απειλή». Σε κλίμα έντασης και συνθημάτων αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ εξαιτίας της διαμαρτυρίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.
Νωρίτερα, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως υπάρχουν επιστολές αγανάκτησης για την εικόνα της πόλης από εμπορικούς συλλόγους και ξενοδοχεία. «Δεν μπορούμε να φέρουμε αγγέλους να σηκώσουμε τα σκουπίδια. Μπορούμε να φέρουμε τα συνεργεία. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Αντιμετωπίζω μια κατάσταση έκτακτης κρίσης».
Ο κ. Μπουτάρης είπε ακόμη πως προτεραιότητα του δήμου είναι να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη και όχι «να ικανοποιήσει έως και παράλογα αιτήματα 750 εργαζομένων».
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ν. Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδαχτύλου, μιλώντας στους δημοτικούς συμβούλους, ανέφερε πως οι συμβασιούχοι σε κίνηση καλής θέλησης επέτρεψαν από το μεσημέρι σε ορισμένα απορριμματοφόρα να πραγματοποιήσουν αποκομιδή με προσωπικό ασφαλείας.  Ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε επιφυλάξεις, εάν μπορούν λίγα απορριμματοφόρα να βελτιώσουν την κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, αύριο θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να κρίνει την πιο συμφέρουσα πρόταση για την αποκομιδή.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα με τους συμβασιούχους. «Δυστυχώς αποδείχτηκε πως εμείς ως ‘Εντάξει’ ήμασταν η μοναδική φωνή λογικής, όταν λέγαμε στους εργαζόμενους να μην πιστεύουν όσους μοιράζουν υποσχέσεις. Η περίφημη κυβερνητική λύση, μόνο λύση δεν δίνει στους ανθρώπους αυτούς».
Η Ρία Καλφακάκου από την «Ανοιχτή Πόλη» έκανε έκκληση στους εργαζόμενους «να μην παρασύρεστε σε έναν αδιέξοδο αγώνα που θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα». Ο Γιάννης Δελής επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» άσκησε έντονη κριτική στον δήμαρχο: «Τι επιδιώκει ο Γιάννης Μπουτάρης με την προκλητική αυτή κίνηση; Γίνεται ο σημαιοφόρος, ο πολιορκητικός κριός στην παράδοση της καθαριότητας στους εργολάβους».
Η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις «Γειτονιές σε Δράση», κάλεσε τις δύο πλευρές να τα βρουν: «Καλούμε τη δημοτική αρχή να έρθει σε συμφωνία με τους συμβασιούχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι 192.000 ευρώ για τον ιδιώτη είναι υπερβολικό ποσό».
Ο Κωνσταντής Σεβρής από το «Μένουμε Θεσσαλονίκη» είπε πως «καμία ειδική κοινωνική κατηγορία, όσο δίκιο και να έχει, δεν κατάφερε να το κερδίσει με τις κινητοποιήσεις της, όταν οι συνέπειες των τελευταίων λειτουργούσαν σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου