Breaking

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο κύβος ερρίφθη: Οι λαοί λένε «ναι» στο ηλεκτρονικό χρήμα – Τι άλλαξε και στην Ελλάδα

Του Άρη Δημόπουλου

Δεν είναι λίγες οι χώρες ανά τον κόσμο που βρίσκονται εν τω μέσω μίας τεράστιας εκστρατείας ενημέρωσης ή μάλλον προπαγάνδας υπέρ του ηλεκτρονικού χρήματος. Όχι απλά της προαιρετικής χρησιμοποίησής του, αλλά και της επακόλουθης κατάργησης του φυσικού χρήματος.

Οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ένα απτό παράδειγμα, σε μέρη όπου ακόμη και ο οποιοσδήποτε να πάει να αγοράσει ένα κουτάκι με τσίχλες, θα πρέπει να πληρώσει με πλαστικό χρήμα.
Το χειρότερο απ’όλα είναι πως η πλειοψηφία όχι μόνο έχει ενστερνιστεί την ιδέα του πλαστικού χρήματος, αλλά την επιλέγει σε κάθε της δραστηριότητα.
Η Σουηδία θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα εισαγωγής αυτού του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ τρόπου πληρωμών, λειτουργώντας ως ένα παγκόσμιο παράδειγμα.
Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ του 2007 και του 2015, η χρήση των μετρητών μειώθηκε σχεδόν κατά 15%. Σήμερα, μόνο μία στις πέντε αγορές σε σουηδικά καταστήματα γίνεται ακόμα σε μετρητά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Riksbank.
Επιπλέον, το 95% του πληθυσμού της Σουηδίας έχει πρόσβαση σε τραπεζικές κάρτες. Το 2014, ο μέσος Σουηδός πλήρωσε 270 φορές με πιστωτική κάρτα, σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο των 93.
Παρά τα όποια ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την παραβίαση ιδιωτικών απόρρητων στοιχείων, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες φαίνεται πως οδεύει κατευθείαν στην αγκαλιά του λύκου.

Εξοικειωμένοι πλέον με την ιδέα των ανέπαφων συναλλαγών, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ζητούν την απαλλαγή τους από το φυσικό χρήμα.
Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, τα capital controls φαίνεται πως «έσπασαν» την αντιδραστικότητα των Ελλήνων απέναντι στο πλαστικό χρήμα, ενώ η υποχρεωτική χρήση των συστημάτων POS, δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον επιχειρηματικό κόσμο.
Τα capital controls, που επιβλήθηκαν πριν από 2 χρόνια, άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας» για την ελληνική οικονομία, μοντέλο της οποίας θεωρείται το Σκανδιναβικό.
Θα προλάβουν;


prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου