Breaking

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Παγκόσμιο χάος απ΄ τις κυβερνοεπιθέσεις σ’ όλο τον κόσμο – Πως ονομάζεται ο ιός

Χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο προσπάθησαν σήμερα να κάνουν επανεκκίνηση στα συστήματά τους έπειτα από μία νέα κυβερνοεπίθεση με λογισμικό, το οποίο ξεκίνησε, εχθές Τρίτη, από την Ουκρανία και εξαπλώθηκε στη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κακόβουλο λογισμικό απαιτούσε από τους χρήστες λύτρα ύψους 300 δολαρίων (περίπου 260 ευρώ) για το ξεκλείδωμα των αρχείων που είχε δεσμεύσει σε εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
Εξετάζοντας το λογισμικό ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο λυτρισμικό φέρει πολλές ομοιότητες με το WannaCry, το οποίο τον περασμένο μήνα είχε προσβάλει τουλάχιστον 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.
Ωστόσο, η νέα αυτή επίθεση φαίνεται ότι εξαπλώθηκε σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το WannaCry, με την εταιρεία ασφάλειας Kaspersky Lab να υπολογίζει τον αριθμό των προσβεβλημένων συστημάτων στα 2.000. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ορισμένοι ειδικοί πληροφορικής αναγνώρισαν ότι το νέο αυτό λυτρισμικό αποτελεί μια τροποποιημένη έκδοση του κακόβουλου λογισμικού «Petrwrap», ή αλλιώς «Petya» το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του το περασμένο έτος. Η Kaspersky περιέγραψε το νέο κακόβουλο λογισμικό ως μια νέα μορφή λυτρισμικού.

pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου