Breaking

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Εφορία: Τι θα πληρώσουμε φέτος -Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά-ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βεβαιώσει μέχρι στιγμής φόρους περίπου 500 εκατ. ευρώ όταν ο συνολικός λογαριασμός αναμένεται να ανέβει φέτος στα 4,5 δις. ευρώ. Με λίγα λόγια, φόροι τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται ακόμη στον …προθάλαμο της βεβαίωσης.

Οι φορολογούμενοι ακολουθούν και φέτος τη γνώριμη τακτική των προηγούμενων ετών. Αυτοί που έχουν σπεύσει να κλείσουν την εκκρεμότητα είναι όσοι υποβάλλουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Έτσι δικαιολογείται το φαινόμενο ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό να περιορίζεται μέχρι τώρα στο πολύ χαμηλό ποσό των 800 ευρώ.
Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, αφήνουν τα δυσάρεστα για όσο το δυνατόν αργότερα και προσβλέπουν από τώρα σε μια παράταση η οποία όμως, αν θα δοθεί, θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Γεγονός είναι ότι για εκατομμύρια φορολογούμενους, τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πολύ πιο βαριά από πέρυσι ενώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 1.700 ευρώ.
Οι λόγοι είναι πολλοί:
  1. Φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.
  2. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.
  3. Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.
ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
Έτσι, συγκριτικά με πέρυσι αναμένεται:
  1. Αύξηση στον αριθμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Πέρυσι, εκδόθηκαν συνολικά 2,319 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά δηλαδή περίπου το 37,95% του συνόλου με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει στα 3,779 δις. ευρώ και τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1.629 ευρώ. Φέτος, τα χρεωστικά αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα τρία εκατομμύρια ακριβώς λόγω της διαφοράς φόρου που θα προκύψει κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  2. Όσο για τον μέσο φόρο, αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1.800 ευρώ καθώς το συνολικό ποσό της βεβαίωσης εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προσεγγίσει τα 4,5 δις. ευρώ. Την αύξηση «προαναγγέλλει» και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής μέσω του οποίου έγινε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τα έσοδα από την άμεση φορολογία. Πλέον εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από άμεσους φόρους 21,525 δις. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 20,415 δις. ευρώ. Η αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου οφείλεται και στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης.
  3. Τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Σε καλύτερη θέση ωστόσο, αναμένεται να βρεθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς γι’ αυτούς φέτος, ο φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί από το 26% στο 22%. Όσοι μάλιστα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% είναι πολύ πιθανό να παραλάβουν φέτος πιστωτικό εκκαθαριστικό καθώς λόγω και των επαγγελματικών δαπανών που θα εμφανίσουν, το φορολογητέο εισόδημα που θα εμφανιστεί στη δήλωση, θα είναι τελικώς μικρότερο από αυτό επί του οποίου έχει γίνει η παρακράτηση φόρου.
Ενας μήνας προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τα περίπου 250.000 νομικά πρόσωπα (ανώνυμες εταιρείες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, ΕΠΕ κλπ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι τεχνικές δυσκολίες αλλά και οι καθυστερήσεις στη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τον προμηθευτή των ηλεκτρονικών εντύπων, οδήγησε στο φαινόμενο τα λογιστήρια των εταιρειών να έχουν φέτος στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από έναν μήνα για να ανταποκριθούν στη φορολογική τους υποχρέωση.
Από το υπουργείο Οικονομικών προς τον παρόν δεν μιλάνε καν για παράταση εκτιμώντας ότι παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει την τελευταία στιγμή, ο χρόνος επαρκεί καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι περιορισμένος. Το μόνο θετικό φέτος για τις εταιρείες είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης. Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, εκπνέει με την ολοκλήρωση του επόμενου μήνα από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή στο τέλος Ιουλίου. Βέβαια, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έξι δόσεις (μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου) και όχι σε οκτώ όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι. Η βεβαίωση για τα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να είναι φέτος χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης που υπέστησαν πέρυσι τα νομικά πρόσωπα από την διαμόρφωση του συντελεστή παρακράτησης στο 100%.
Πηγή: fpress
Ιούνιος 4, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου