Breaking

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Χρησμός Σόιμπλε

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Χρησμός ΣόιμπλεΟ συνήθης ύποπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτήν τη φορά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Δεν αναφέρθηκε, βεβαίως, στην υπόθεση του χρέους αφού -όπως όλοι γνωρίζουν- έχουν αρχίσει οι μυστικές επαφές μεταξύ του λεγόμενου «Washington Club» για το ζήτημα ρύθμισής του. Ο διαγκωνισμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου βεβαίως καλά κρατεί και δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά σημαντικές εξελίξεις παρά μόνον μετά το Eurogroup.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost, η Westdeutsche Allgemeine Zeitung,Thuringer Allgemeine κ.ά.). ότι βλέπει συμφωνία και ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τις 22 Μαΐου, με παράλληλη εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, στην περίπτωση όμως που η κυβέρνηση τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα. Με αυτήν του την τοποθέτηση, ουσιαστικά έδειξε πως η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να συμμορφωθεί με τα «θέλω» των δανειστών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δύσκολες ώρες που συνεχίζει να περνά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η συμφωνία αυτή φέρνει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για τους πολίτες («ψαλίδι» στις συντάξεις, επιπλέον φόροι λόγω μείωσης του αφορολογήτου).

Εφαρμόζοντας τη λογική «μαστίγιο και καρότο», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζοντας θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), εκτιμώντας ότι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανακάμψει. Παράλληλα, όμως, υπενθύμισε πως η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων κάνει τις αγορές «να ανησυχούν περισσότερο», επηρεάζοντας την οικονομία, κάτι το οποίο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, «δύσκολη» (αλλά απαραίτητη) τη νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι το Ταμείο θα δώσει επίσημη απάντηση τις επόμενες εβδομάδες για το αν θα μπει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.



Συνεχίζεται ο μαραθώνιος
 
Ο νέος γύρος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει δώσει εντολή προκειμένου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Όπως έγινε γνωστό, οι πρωινές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ολοκληρώθηκαν.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε τα ξημερώματα της Κυριακής πως «γενικά η διαπραγμάτευση πάει καλά», επισημαίνοντας ότι «κανένας από τους δανειστές δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει».

Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πώληση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων τίθενται επί τάπητος
Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή σε όλα τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος, εξηγώντας πως «στη φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ». «Αγκάθι» παραμένουν οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου αν και η συζήτηση πήγε καλά, υπάρχει ένα θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμα, ενώ ανοικτή εκκρεμότητα υπάρχει και ως προς το Υπερταμείο.

«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης» κατέληξε ο ίδιος ο κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.


ΜΗΣΥΦΑ και άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Οι σημερινές συναντήσεις του ελληνικού επιτελείου-θεσμών ξεκίνησαν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων. Ειδικότερα, τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για:

Το… μενού περιλαμβάνει, επίσης, το συνταξιοδοτικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου