Breaking

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Αυξάνεται το ποσοστό των γονέων που εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

 Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Αυξάνεται το ποσοστό των γονέων που εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών τουςΜε την επιλογή σας, ως γονείς, να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, θέτετε σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Αυτό πρέπει να λένε οι γιατροί στους γονείς, που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το ποσοστό των γονέων που προσέρχεται στα ιατρεία με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό για την ασφάλεια των εμβολίων αυξάνεται, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς να κερδίσουν το στοίχημα και να τους πείσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό, όπως είπε, που είναι κάθετα αντίθετοι με τον εμβολιασμό. «Δυστυχώς τα εμβόλια είναι θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι πέτυχαν να εξαλείψουν πολλές ασθένειες και πλέον δεν θεωρείται αυτονόητη η συμβολή τους στην προστασία της δημόσιας υγείας.


Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Κάθε νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή της Ευρώπης, καθώς αυτά τα νοσήματα κυκλοφορούν ακόμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου