Breaking

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

"Δεν τους εκδίδουμε"

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

"Δεν τους εκδίδουμε"Με ιστορική απόφασή του, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν εκδίδει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους πιλότους, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη γειτονική χώρα και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Aπόφαση που σέβεται τις αρχές και τις αξίες ενός Κράτους Δικαίου. 

H απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οριστική και αμετάκλητηΗ απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως και για τους οκτώ Τούρκους πιλότους. 

Και για τους οκτώ, οι οποίοι ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου, διατάχθηκε η «απόλυσή» τους από τις φυλακές. Πλην θα κρατηθούν, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. 

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οριστική και αμετάκλητη. Κατά συνέπεια το αίτημα των τουρκικών Αρχών έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε πως όποιες και να είναι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί.

Το σκεπτικό: «Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται περί ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι της υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».


(Kατά την άφιξή τους στον Άρειο Πάγο)

(Εξέρχονται από το βαν της αστυνομίας)


Την έκδοση των «8» ζητούσαν επίμονα οι τουρκικές Αρχές για αδικήματα που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Δήλωση δικηγόρου Μυλωνοπουλου

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Δήλωση δικηγόρου Όμηρου Ζέλιου 

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι Τούρκοι

Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πλέον, η Αθήνα αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων που θεωρείται δεδομένο ότι θα εντείνουν την πίεσή τους σε μια σειρά από θέματα ενώ δεν αποκλείεται και μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου:

Hürriyet: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα
Hürriyet: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα


CNN Turk: Έκτακτη είδηση σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα
CNN Turk: Έκτακτη είδηση σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα


Türkiye: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των πραξικοπηματιών αξιωματικών
Türkiye: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των πραξικοπηματιών αξιωματικών


Yeni Şafak: Απορρίφθηκε στην Ελλάδα η επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών
Yeni Şafak: Απορρίφθηκε στην Ελλάδα η επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών


Haber Meydan: Η Ελλάδα πήρε την απόφασή της σχετικά με το πραξικόπημα
Haber Meydan: Η Ελλάδα πήρε την απόφασή της σχετικά με το πραξικόπημα


NTV Haber: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών
NTV Haber: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών


Bursada Bugün: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της για με το στρατιωτικό πραξικόπημα
Bursada Bugün: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της για με το στρατιωτικό πραξικόπημα


Tι είπαν οι Τούρκοι πιλότοι στους Έλληνες δικαστές;


«Όσοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές εύχονται καλύτερα να είχαν πεθάνει» είπαν απευθυνόμενοι στους Έλληνες δικαστές οι τρεις Τούρκοι πιλότοι, για τους οποίους ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους στην Τουρκία.

Με μία δραματική έκκληση οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους που ήρθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ζήτησαν να μην παραδοθούν στη γειτονική χώρα, γιατί όπως είπαν «κινδυνεύει η ζωή μας».

Αρνούμενοι κατηγορηματικά οι τρεις Τούρκοι πως είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και τους ζήτησαν η κρίση τους να είναι ανεπηρέαστη από την πολιτική κατάσταση.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο ένας εξ αυτών.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου» είπε ο δεύτερος. «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών Αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές: «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα, που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι μετά τα γεγονότα του Ιουλίου «οι σύζυγοί μας απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές μας είναι όμηροι».

Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου