Breaking

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

«Κόφτης»-εφιάλτης στα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων -Τη μείωση του αφορολόγητου, άμεσα σχεδιάζει η κυβέρνηση


Τη μείωση του αφορολόγητου και άμεσα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ.
Η επίπτωση από τη μείωση του αφορολογήτου, φαίνεται από την πρώτη στιγμή στα …ΑΤΜs καθώς μεταφράζεται σε αύξηση των κρατήσεων για το σύνολο των μισθών και των συντάξεων και κατά συνέπεια σε μείωση των καθαρών αποδοχών.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, μόνο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 –εκτιμάται από τους θεσμούς σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ- η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 200-300 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι συνταξιούχων καθένας από τους οποίους εισπράττει 600 ευρώ και πάνω, θα χάσει από το μηνιαίo του εισόδημα έως και 50 ευρώ.
Πριν καν φέρει στην επιφάνεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αίτημα για κατακόρυφη μείωση του αφορολογήτου που προβλέπεται σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα «ποσοτικοποιώντας» τις απώλειες εσόδων από την εφαρμογή της έκπτωσης των 1.900 ευρώ αλλά και από τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη μείωσή της. Τι προέκυψε από την έρευνα;
1. Η «παρουσία» της έκπτωσης των 1.900 ευρώ (η οποία μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για όσους ξεπερνούν σε ετήσια βάση το όριο των 20.000 ευρώ ενώ διαφοροποιείται ανάλογα με το αν υπάρχουν παιδιά ή όχι) κοστίζει δημοσιονομικά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
2. Για να εξοικονομηθεί δημοσιονομικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.600 ευρώ. Δηλαδή, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με σύνταξη ή μισθό πάνω από 600 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με έως και 300 ευρώ τον χρόνο ή 25 ευρώ τον μήνα. Αυτό το ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι αμφίβολο αν θα φτάσει ολόκληρο στο ταμείο του δημοσίου καθώς η μείωση του αφορολογήτου θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και κατά συνέπεια την κατανάλωση. Μόνο από τον ΦΠΑ, οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
3. Με βάση τα εισοδήματα του 2014 (έτος κατά το οποίο εφαρμόστηκε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία και μειώθηκε μετά τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου) φόρο εισοδήματος πλήρωσαν το 46,9% των νοικοκυριών. Μετά τη μείωση της φορολογικής έκπτωσης (σ.σ. η έκπτωση αντί για 2.100 ευρώ σε όλους μειώθηκε στα 1.900 ευρώ για τους εργένηδες προσαυξανόμενη μόνο γι’ αυτούς που έχουν παιδιά έως και τα 2.100 ευρώ) το ποσοστό των μισθωτών και των συνταξιούχων που εκτιμάται ότι θα πληρώσουν φόρο, αναμένεται να αυξηθεί από το 46,9% στο 50,9%. Αν στο δείγμα προστεθούν και οι αγρότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε εκτιμάται ότι φόρο (έστω και ένα ευρώ) θα πληρώνει το 63% των φορολογουμένων όταν πριν από τη μείωση του αφορολογήτου, το αντίστοιχο ποσοστό υπολογιζόταν στο 63,5%. Αυτή η οριακή μείωση εξηγείται ως εξής: Μέχρι και το 2015, οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στο αφορολόγητο ενώ μετά την τελευταία νομοθετική αλλαγή θα έχουν. Έτσι, αυτό που έγινε είναι ότι θα μειωθεί ο αριθμός των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα είναι εντελώς αφορολόγητοι και θα αυξηθεί ο αριθμός των αγροτών οι οποίοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο (σ.σ. ουσιαστικά οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται παρά ελάχιστα καθώς το εισόδημα που δηλώνουν είναι πολύ χαμηλότερο των 8.500 ευρώ ετησίως).
4. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα (σε απόλυτους αριθμούς) είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, το ποσοστό των φορολογουμένων στο οποίο δεν επιβάλλεται φόρος, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου