Breaking

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έξαλλος ο Ομπάμα: Καλεί σε διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ. Ραγδαίες εξελίξεις

Ιαν 31, 2017

Σε «εμφύλιο» με απρόβλεπτο τέλος εξελίσσεται η κατάσταση στις ΗΠΑ με τον Ομπάμα να παίρνει για πρώτη φορά θέση απέναντι στον διάδοχο του.

Μήνυμα στους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας έστειλε μέσω εκπροσώπου του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, 10 μέρες μετά από την ανάληψη της ηγεσίας από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Τραμπ, ο εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα, Κέβιν Λούις, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «τον βαθμό κινητοποίησης» στην χώρα, εν μέσω των αντιδράσεων, κυρίως για το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, βάσει του οποίου διακόπτεται η εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος.
«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι ο κ. Ομπάμα «βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα, εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους».
Πρόκεται για βαρυσήμαντη παρέμβαση που δεν συνηθίζεται στις ΗΠΑ, γι’ αυτό έχει και τη σημασία της.
Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί διπλωμάτες ξεσηκώθηκαν κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες, αλλά ο Λευκός Οίκος τους προειδοποίησε ότι είτε θα το δεχθούν, είτε θα φύγουν από τη θέση τους.
Πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν τον λεγόμενο «δίαυλο διαφωνίας» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα που μπλοκάρει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα», υπενθυμίζοντας ότι αυτός ο επίσημος «δίαυλος διαφωνίας» λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.
Παρότι όμως επιτρέπεται σε εργαζόμενους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαφωνούν, ο Λευκός Οίκος τους έστειλε τελεσίγραφο. «Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν», τους προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Σον Σπάισερ.
Ο Τόνερ δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος ή πόσοι διπλωμάτες το στηρίζουν ή το υπέγραψαν. Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν περίπου 50 διπλωμάτες ζήτησαν να πλήξουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, επικρίνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν αντίθετος σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ομως, φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο να εκφράζεται μια διαφωνία εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου