Breaking

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Βόμβα: Τουλάχιστον 200 απολύσεις σε μεγάλη δημόσια επιχείρηση – Ποιοι κινδυνεύουν

Ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση από τη ΔΕΗ;Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρώτες 200 απολύσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ, με τις πληροφορίες να λένε ότι η σχετική εισήγηση θα εξετασθεί σε κάποιο από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια της Επιχείρησης ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα Νέα, η εισήγηση θα μιλά για καταγγελία των συμβάσεων εργασίας με βάση ηλικιακό κόφτη στα 60 έτη για όσους απασχολούνται στα υπερβαρέα, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες, τα 62 για διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς και μηχανικούς και τα 65 για τα διευθυντικά στελέχη.
Πρόκειται για προσωπικό 60 ετών και άνω με τουλάχιστον 40 χρόνια στην επιχείρηση και που ενώ έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης προτιμά να παραμένει στην εργασία για οικονομικούς λόγους.
Το όριο της συγκεκριμένης ρύθμισης πιάνει γύρω στα 200 άτομα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες «ασκήσεις» βάσει των οποίων κατεβάζοντας λίγο τον ηλικιακό κόφτη, ο αριθμός του προς αποχώρηση προσωπικού αυξάνεται.
Πολλοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιχείρηση αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τον καθέναν, ανάλογα με τη θέση εργασίας του. Άλλο είναι ο εργαζόμενος 62 ετών σε θέση γραφείου και άλλο ο συνομήλικός του στα ορυχεία ή στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το απαγορευτικό καθεστώς προσλήψεων που συνεχίζει να επικρατεί στη ΔΕΗ και διέπεται από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις έχουν ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων να φτάνει τα 50 χρόνια.
Δεδομένου ότι οι 35άρηδες, οι 40άρηδες και οι 45άρηδες είναι λίγοι, τα επόμενα χρόνια αναμένονται μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού και είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν οι θέσεις αυτές δίχως προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου